Деветметсечно лечение на рак, две операции и три седмици в

...
Деветметсечно лечение на рак, две операции и три седмици в
Коментари Харесай

Силата на човешкия дух: от девет диагнози за рак до параолимпийското злато в Пьонгчанг 2018

Деветметсечно лекуване на рак, две интервенции и три седмици в тренировки. Това са част от провокациите по пътя на Бибиан Ментел-Спее към златния орден от параолимпийските игри в Пьонгчанг. Холандката победи в сноуборда, макар че не беше слагана в сметките за челните места.

На 45 години състезателката стана шампионка в бордъркроса по-малко от 10 седмици след интервенция на шийни прешлени поради рак. През юли Ментел-Спее беше диагностицирана с рак за девети пъти, освен това единствено седем месеца след спечелването на два златни медала от международното състезание.

" Обясниха ми, че имам рак, който потегля от шестия шиен прешлен и е публикуван на 40%. Заради това през лятото направих 48 радиотерапии. Докато стана време за тренировки, се оказа, че прешлените ми не могат да устоят на натоварванията поради радиацията ", сподели холандката пред Би Би Си.

Състезателката е предизвестена, че в случай че не се оперира, е застрашена от строшаване на врата, което може да я остави парализирана. " Направих една интервенция преди Коледа и още една на 3 януари, а докторът ми изясни, че всичко е наред и даже мога да вземам участие в Пьонгчанг ".

След хирургическите интервенции във врата ѝ са сложени титаниеви детайли, които я защищават от вероятно строшаване.

 Холандката е с ампутиран крайник до коляното.
© Reuters

Холандката е с ампутиран крайник до коляното.

Силният дух

Проблемите на Ментел-Спее стартират през 2002 година, до момента в който се готви за олимпийските игри в Солт Лейк сити. Тогава обаче лекарите откриват израстък в глезена ѝ, който се популяризира бързо. Това постанова ампутация на крайници до коляното.

Трудностите обаче не пречупват духа на холандката, която се завръща на сноуборда единствено четири месеца по-късно, употребявайки протеза. От тогава Ментел-Спее стартира усилена подготовка, с цел да взе участие на параолимпийски игри, а фантазията ѝ се сбъдва в Сочи през 2014 година В Русия тя става първата жена, която печели златен орден в бордъркроса.

Доминацията на холандката в спорта продължава с четири международни трофеи и нова победа в Пьонгчанг.

В поддръжка на децата

Успехите на холандката в спорта идват след тежки борби и доста ограничения. Тя споделя, че преди две години е най-сериозният удар, когато лекарите ѝ споделят, че няма късмет да оцелее поради ново развиване на ракови кафези. Преместване в друга болница и нови способи на лекуване обаче ѝ оказват помощ да се върне на пистата.

Вдъхновена от борбата си, Ментел-Спее стартира да написа книги, с които пробва да оказва помощ на хора в нейното състояние. Тя е съавтор на две книги за живота си, кариерата и битката с рака. След като прочита втората ѝ книга, милиардерът Ричард Брансън я кани на среща, с цел да се запознае с нея.

" Това е невероятната история на една прелестна жена. Задължително четиво за всеки, който желае да се наслаждения на живота изцяло ", споделя Брансън, откакто прочита книгата. Той постоянно кани Ментел-Спее на частния си остров Некер, а също по този начин двамата провеждат и семинари по света.

Холандката има и своя фондация Mentelity, посредством която оказва помощ на деца и младежи с физически увреждания.

" Опитвам се да им покажа, че това не трябва да ги стопира да се движат и да спортуват. Човешкият дух е доста мощен и може да преодолее всичко, стига да имаме вяра и да желаеме ", споделя още двукратната медалистка от параолимпийски игри.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пьонгчанг 2018 (290)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР