Деветдесет и два процента от жените реагират със защитно поведение

...
Деветдесет и два процента от жените реагират със защитно поведение
Коментари Харесай

92 на сто от жените със защитно поведение при насилие, а за 7% е предизвикателство за справяне

Деветдесет и два % от дамите реагират със защитно държание при принуждение, а 7 на 100 го възприемат като предизвикателство за справяне. Това сподели учредителят и изпълнителен шеф на Фондацията за развиване на прочувствената просветеност - доктор Антонина Кардашева, по време на конференция на тематика „ Нулева приемливост към издевателството и насилието на работното място “. Събитието е проведено от Центъра за развиване на устойчиви общности (ЦРУО) взаимно с Фондацията " Фридрих Еберт ", оповестява Българска телеграфна агенция.

Много е значимо през страстта си да опитваме да разбираме обстоятелствата, добави Кардашева. Тя показа концепцията за " прочувствена ваксина " против насилието на работното място, като посочи, че това може да бъде както на самостоятелно, по този начин и на организационно равнище. Идеята е човек да употребява страсти, които да го защищават от принуждение и контузии.

Насилието и тормозът на работното място са форма на дискриминация, която може да бъде по пол, етнос, раса, възраст, вяра, сподели Диана Георгиева от ЦРУО. Според нея това е нежелано държание, което може да бъде под формата на физическо, психическо и прочувствено принуждение. Тя прикани хората да бъдат чувствителни към многообразието им на работното място. Един вид принуждение, на което не обръщаме внимание, е от трети страни – клиенти, пациенти, уточни Георгиева. По думите й, аргументите могат да бъдат личностен спор, домашно принуждение или на гневни клиенти. Като типове тормоз на работното място тя уточни физическото принуждение, прочувственото принуждение, прочувствения тормоз, издевателството на изявление в работата, психическия тормоз. Георгиева акцентира, че повишаването на кибертормоза се състои в това, че в онлайн среда има доста по-малко очевидци на това, което правиш.

Българското законодателство вкарва доста дискриминационни признаци, уточни доцент Андрей Александров от Института за страната и правото към Българска академия на науките. Той добави, че дефинициите на неравно отнасяне на работно място са от Кодекса на труда и Закона за отбрана от дискриминация. По думите на Александров финансовите наказания в Закона за отбрана от дискриминация са „ скромни “ и не им се обръща внимание. По-често срещана в практиката е непряката дискриминация, означи той и даде образец с въвеждането на в допълнение трудово заплащане по преценка на работодателя. Много пъти се счита, че дискриминирането е проблем на засегнатия, само че е проблем на целия трудов колектив, тъй като се характеризира с текучество на личния състав, добави Александров. По думите му, в практиката се избира административната отбрана от дискриминация. Потърпевшият се обръща към Комисията за отбрана от дискриминация, с цел да сформират акт, който открива дискриминационна процедура, и след това се обръща към съда с искане за обезщетение.

Женски политики и смяна на стандарти, свързани с функции на дамите, могат да се реализират доста по-бързо и дейно, когато мъжете стоят мощно до дамите, разяснява ръководителят на Съюза на транспортните синдикати в България Екатерина Йорданова. Тя подсети за основаването на Конвенция 190 на Международната организация на труда, която пази правото на всеки човек на работно място без принуждение и тормоз, в това число принуждение и тормоз, учредени на пола. Йорданова дефинира процеса по основаването на документа като образец какъв брой значимо е построяването на мрежи от заинтригувани страни на национално, европейско и световно равнище. По думите й, сме в навечерието на ратификацията на конвенцията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР