Микропластмасата в облаците може да допринася за изменението на климата, показват изследванията

...
Девет различни вида полимери и един вид каучук бяха открити
Коментари Харесай

Девет различни вида полимери и един вид каучук бяха открити във въздушната микропластмаса в концентрации между 6,7-13,9 парчета на литър и размери, вариращи между 7,1- 94,6 микрометра.

Те също така откриха изобилие от хидрофилни (или водолюбиви) полимери, за които казаха, че могат да действат като „ядра за кондензация на облак“ – което предполага, че играят ключова роля в бързото образуване на облак, което може в крайна сметка да повлияе на цялостния климат.

Image:Pic: iStock

„Като цяло, нашите открития предполагат, че микропластмасите на голяма надморска височина могат да повлияят на образуването на облаци и на свой ред да променят климата“, пишат учените в изследването , публикувано в списанието Environmental Chemical Letters.

„Доколкото ни е известно, това изследване е първото, което открива микропластмаси във въздуха в облачна вода както в свободната тропосфера, така и в граничния слой на атмосферата.“

Водещият автор на изследването Хироши Окочи от университета Васеда каза: „Микропластмасите в свободната тропосфера се транспортират и допринасят за глобалното замърсяване.

Lough Neagh: Най-голямото езеро в Обединеното кралство и Ирландия е отровено от токсични водорасли

"Ако проблемът с „пластмасовото замърсяване на въздуха“ не бъде разгледан проактивно, изменението на климата и екологичните рискове могат да станат реалност, причинявайки необратими и сериозни екологични щети в бъдеще."

Микропластмасите, пренасяни във въздуха, се разграждат много по-бързо в горните слоеве на атмосферата поради силното ултравиолетово лъчение, добави г-н Окочи, което "освобождава парникови газове и допринася за глобалното затопляне."

Изследователите казаха, че доколкото им е известно, това е първият доклад за микропластмаси във въздуха в облачна вода.

Микропластмасите може да „замърсяват почти всичко, което ядем и пием“

< p>В изявление относно проучването университетът Васеда каза, че изследванията показват, че „микропластмасите се поглъщат или вдишват както от хора, така и от животни и са открити в множество органи като бял дроб, сърце, кръв, плацента и фекалии“.

„10 милиона тона от тези пластмасови парченца завършват в океана, освобождават се с океанските пръски и намират своя път в атмосферата“, се казва в него.

„Това означава, че микропластмасата може да е станала основен компонент на облаците, замърсяващ почти всичко, което ядем и пием чрез „пластмасов дъжд“.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР