Девет процента от капацитета на бежанските центрове в България е

...
Девет процента от капацитета на бежанските центрове в България е
Коментари Харесай

Капацитетът на бежанските центрове в България е запълнен под 10%

Девет % от потенциала на бежанските центрове в България е напълнен и в тях са настанени 454 души, разгласи Димитър Киров, шеф Дирекция " Качество на процедурата за интернационална протекция " към Държавната организация за бежанците, представен от организация " Фокус ".

По думите му трендовете сочат, че не се чака засилен миграционен развой към страната, доказвали го и подадените молби за интернационална протекция през тази година. " През 2019 година продължава наклонността от предходната година към понижаване на чужденците, които подават молби за интернационална протекция ", разяснява той.

От началото на годината броят на подадените молби е 1870, като за предходната година техният брой е бил 2563. Общият потенциал за настаняване в териториалните поделения на организацията е очакван за 5160 души с опция да бъде повишен до 6 хиляди места за настаняване.

" Към сегашния миг предвид на спокойната миграционна конюнктура и дребния брой подадени молби за протекция сходни ограничения за увеличение на местата не се плануват. На национално равнище има признати проекти за деяние в спешни обстановки. Към сегашния миг миграционната конюнктура в страната е спокойна и не се планува въвеждането на такива проекти ", изясни той.

Димитър Киров добави още, че срокът, в който Държавната организация за бежанците би трябвало да се произнесе за поискана интернационална протекция, е шест месеца. Освен заслон, храна и здравно обезпечаване организацията обезпечава на бежанците и курсове по български език, работа с посредници и достъп до бюрото по труда, сподели още той.

След началото на военните дейности на Турция против кюрдите в Сирия се ускориха опасенията от нов миграционен поток. Президентът Румен Радев предвижда, че при неочакван бежански напън България няма да може да се оправи сама.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бежанците (2015)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР