Девет от всички 21 партии и коалиции, участвали в парламентарните

...
Девет от всички 21 партии и коалиции, участвали в парламентарните
Коментари Харесай

Даренията за предизборните кампании: Произходът на 80% от тях не се уточнява

Девет от всички 21 партии и обединения, взели участие в парламентарните избори на 2 април, са разгласили данни за получени дарения в границите на предизборната акция. Това се показва в отчет на Института за развиване на обществената среда (ИРПС) въз основа да данните, оповестени в регистъра на Сметната палата, написа Българска телеграфна агенция. 

От института напомнят, че партиите и обединенията могат да финансират акциите си със лични партийни средства, средства на претендентите и дарения от физически лица. " Даренията нямат таван, само че всички получени от участниците суми следва да бъдат декларирани в седемдневен период. Те се разгласяват в поддържания от Сметната палата обществен указател, който съдържа цялостната финансова информация за предизборните акции на партиите. Всички донори на суми над цената на минималната работна заплата подават декларация за генезис на средствата. Даренията на стойност над 1000 лева биват проверявани от Сметната палата за генезис на средствата. За осъществяване на инспекцията се изисква подпомагане от Националната организация за приходите и други способени органи, които са длъжни в едномесечен период след приемане на настояването от Сметната палата да дават нужната информация “, допълват от ИРПС.

" Данните демонстрират, че максимален брой са даренията до 780 лева – цената на минималната работна заплата. Дарителите на такива суми не следва да дават информация за произхода на своите средства. Почти 80% (288 на брой) от всички направени в акцията дарения са били под прага на минималната заплата. Тяхната стойност възлиза на 170 584 лева “, се добавя в отчета. Най-много дарения са направени в последните 10 дни на предизборната акция - общо 203. Тяхната стойност възлиза на 1 272 338 лв..

Най-много средства от дарения в последната предизборна акция са събрали " Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ), " Левицата “ и " Възраждане “. Коалицията ПП-ДБ е получила 111 дарения на обща стойност 971 453 лв.. " Левицата “ е получила 158 дарения (137 201 лева.), а " Възраждане “ – 17 дарения на обща стойност 92 469 лв.. Останалите партии и обединения, заявили дарения, са " Българска социалистическа партия за България “ (28 770 лева.), Коалиция " Заедно “ (19 216 лева.), " Консервативно обединяване на десницата –КОД “ (11 930 лева.), партия " Българския напредък “ (9950 лева.), " ИТН “ (1350 лева.).

На 18 април от Сметната палата оповестиха, че общо 112 политически партии са подали годишните си финансови доклади и описите на донорите си за 2022 година. Не са подали доклади 12 партии. Глобата за непредставени доклади и за доклади, показани след законовия период, е сред 5000 и 10 000 лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР