Девет от десетте държави с най-високи ESG рейтинги в класацията

...
Девет от десетте държави с най-високи ESG рейтинги в класацията
Коментари Харесай

България е в групата на нискорисковите страни в класацията на държавните ESG рейтинги на EIU

Девет от десетте страни с най-високи ESG рейтинги в класацията на Economist Intelligence Unit (ЕIU) са от Европейски Съюз, като единственото изключение е Нова Зеландия, която заема трета позиция. Лидер е Дания, следвана от Финландия, а по-надолу в топ 10 са най-вече северноевропейски страни, сочи новото издание на рейтинговата ранглиста за второто тримесечие на годината. Докато множеството ESG рейтинги са ориентирани напълно към корпоративния бранш, EIU e измежду дребното организации, които изготвят и държавни ESG рейтинги по лична методология. Тя оценя въздействието на държавните управления, бизнеса и обществото в общо 150 страни по света и ги подрежда в пет групи: доста ниско, ниско, приблизително, високо и доста високо равнище на риск.

Първата група на действително най-устойчивите в екологичен, обществен и управнически смисъл страни е на процедура най-малка и в нея попадат главно страни от Северна и Западна Европа, Канада, Австралия и Нова Зландия (виж картата). България, дружно с по-голямата част от Европа, е във втората група - на страни с невисок риск, до момента в който по-голямата част от света попада или в групата на среднорисковите, или в тази на високорисковите страни. С най-ниски оценки е Судан, а като най-високорискови страни са посочени още Иран, Ирак, Йемен, Конго, Венецуела и други страни и територии, които постоянно за наранени и от военни спорове.
Държавните ESG рейтинги на EIU
Държавните ESG рейтинги са относително нова дисциплинираност, която е производна на корпоративните рейтинги. Тя се развива, тъй като - както означават експертие на EIU, географията има значение - къде фирмите правият бизнес, къде възнамеряват да влагат и така нататък За страните пък тези рейтинги действително са още един индикатор за привлекателността им като капиталови дестинации и оценка за непоклатимост, основана на интернационалните регулаторни стандарти.
Реклама
Просто казано държавния ESG рейтинг мери по какъв начин държавни управления, бизнес и обществото въздействат на устойчивостта на страната, дефинирана през задачите за стабилно развиване на Организация на обединените нации. ESG оценките на организацията преглеждат 90 индикатора в девет категории, еднообразно уравновесени сред трите стълба - екологични, обществени и управнически: при " Околна среда " (Environment) това са декарбонизация, грижа за природата, ръководство на отпадъците и водите; при " Социално влияние " (Social) това тъждество, цивилен права и работни условия; и при " Управление " (Government) - действие на държавните управления, избори и електорален плурализъм, ръководство на корпоративния бранш.
Какви са трендовете
Класацията на EIU за второто тримесечие демонстрира някои промени. Много страни регистрират усъвършенстване на въздействието си по линия на " Околна среда ", само че за жалост упованията са те да се влошат скоро на фона на световната енергийна рецесия, която принуждава някои страни да усилят потреблението на въглища.

Някои разрастващи се страни като Бенин и Мали регистрират доста бърз прогрес в някои области, само че към момента не са покрай групите с невисок риск. Япония към този момент попада в топ 20, с помощта на по-силно показване в категория " Декарбонизация ". Страната реализира впечатляващ % при преработването на пластмаса, откакто по-рано тази година влезе в действие закон, който задължава предприятията да понижа използването на пластмасови произведения за еднократна приложимост и предизвиква преработването.
Реклама
И без това слабият ESG профил на Китай пък се утежнява (121-во място в света), главно поради тежките ограничавания, наложени на популацията в опит да наложи политиката на " нулев коронавирус ".

Съединени американски щати усъвършенства резултата си по линия на грижата за околната среда след приемането на закона, който отделя рекордните 370 милиарда $ за улеснение на чистия енергиен преход. Германия също регистрира огромен прогрес главно по линия на декарбонизацията, като усъвършенства представянето си с 16 места по този индикатор, а и общото си показване. От нея се чака спомагателен прогрес и за общественото влияние поради доста ясно дефинираните цели на страната за намаляне на разликите в заплащането на дамите и мъжете.

Позитивни промени се следят и в някои африкански страни като Ангола, Мароко, Габон, Замбия, както и Индия - най-много по линия на изискванията на труд.
Свързани публикации Храна за 600 милиарда $ се губи всяка година. Какво могат да създадат производители и търговци 13 септември 2022, 14:41 Digitalk Report | ESG – Environmental, Social, Governance 5 август 2022, 07:35 БФБ ще сътвори ESG показател с български компании 2 август 2022, 14:49 Вижте още публикации Компании Всичко, което би трябвало да знаем за ESG: екологично, обществено корпоративно ръководство Новите стандарти за по-отговорен и по-устойчив бизнес последователно ще стават наложителни за множеството компании, като с ЕСГ практиките ще бъдат обвързани и опциите за финансиране. Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ани Коджаиванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР