Девет месеца след първата си поява в съда, израелският премиер

...
Девет месеца след първата си поява в съда, израелският премиер
Коментари Харесай

Подновиха процеса за корупция срещу Нетаняху

Девет месеца след първата си поява в съда, израелският министър председател Бенямин Нетаняху през днешния ден се завърна в правосъдната зала на окръжния съд на Ерусалим, с цел да се отбрани от обвиняванията в корупция, предадоха международните организации. 

В съда Нетаняху дойде с екипа си от юристи. Още при започване на правосъдното съвещание Нетаняху съобщи, че не признава виновността си. Така той повтори изказванието си от започването на процеса през май предходната година, когато дефинира обвиняванията против него като смешни. Тогава неговите юристи желаеха отсрочване на правосъдните съвещания по процеса за няколко месеца, с цел да проучат доказателствата, представяни против премиера.

Днешното правосъдно съвещание се организира ден след облекчение на ограниченията против ковид в Израел. Заради тези ограничения съвещанието по процеса, което трябваше да се организира през януари, бе отсрочено за през днешния ден, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Нетаняху е съден по няколко случая. По по този начин нареченото " Досие 4000 " той е упрекван, че се е опитал да си обезпечи удобно медийно отразяване от уеб страницата Уала в подмяна на държавни услуги, които може да са донесли милиони долари на Шаул Елович, по това време началник на израелския телекомуникационен колос Безек, от който Уала е част. В центъра на този случай е обединение през 2015 година на Безек с доставчика на сателитна телевизия Йес. За сливането е било нужно утвърждението на контролните органи. По това време Нетаняху е бил и министър на връзките с изключение на министър председател. Той е дал зелена светлина за сливането. Днес той твърди, че това обединение е било вярно, а също и че не е търсел способи да получи удобно медийно отразяване в уеб страницата Уала в подмяна на утвърждението си за сливането. 

По втория случай, за който е упрекван Нетаняху и който е прочут като " Досие 2000 ", се счита, че той се е опитал да си обезпечи още веднъж удобно медийно отразяване, само че този път от най-четеното в Израел платено издание - в. " Йедиот ахронот " - в подмяна на закон, ограничителен
разпространяването на безплатното издание " Израел Хайом ", главен съперник на платеното издание. Според правораздаването Нетаняху е приказвал по този въпрос с шефа на " Йедиот ахронот " Арнон Моузес. Но най-после не се е стигнало до договорка от вида удобно медийно отразяване в подмяна на закона. 

Третият случай е прочут като " Досие 1000 ". Във връзка с него Нетаняху и членовете на неговото семейство са обвинени, че са получили дарове - първокласни пури, бутилки шампанско и бижута - за над 700 000 шекела (около 175 000 евро) от страна на известни персони, по-специално продуцента Арнон Милчан, в подмяна на финансови или персонални услуги. По този случай Нетаняху съобщи, че юридически специалисти са му споделили, че има право да приема дарове от близки другари, измежду които и Милчан. Той отхвърля да е правил услуги в подмяна на подаръците. 

По време на първата си поява в съда предходната пролет Нетаняху, който не се употребява в този момент с никакъв имунитет, преди малко бе съставил държавно управление с противника си Бени Ганц. Но оттогава нещата се трансформираха. Протестите против Нетаняху се умножиха, протестиращите го назовават към този момент министър на престъпността, а пък ръководещата коалиция се разпадна. Резултатът е, че процесът е възобновен 45 дни преди новите парламентарни избори, планувани за 23 март, които са четвъртите за по-малко от две години. Всичко това поражда и безпокойствие какво ще бъде въздействието на процеса върху вота. Ярив Левин, ръководител на Народното събрание и доближен на Нетаняху съобщи през вчерашния ден, че се опасява от невиждана интервенция на правосъдната система в изборите, в случай че съдът още от в този момент показа доказателствените си детайли против премиера. 

Новата предизборна борба сред прочее надалеч не е извоювана за Нетаняху, който държи върха за най-продължително престояване на премиерския пост (15 години). Той се надява, че неговата партия ще реализира болшинство в Народното събрание, с цел да може след това да му бъде гласуван правосъден имунитет. Но съгласно последните допитвания партията му Ликуд ще завоюва 29 места в 120-местния Кнесет, пред групировката на центриста Яир Лапид със 17 места и пред бунтаря от десницата Гидеон Саар с 14 места. Ликуд няма да успее с разнообразни съдружници да реализира прага на болшинството от 61 места. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР