Девет кандидати ще се включат в изборната надпревара за президентския

...
Девет кандидати ще се включат в изборната надпревара за президентския
Коментари Харесай

Девет кандидати влизат в битката за президентския пост в Чехия

Девет претенденти ще се включат в изборната конкуренция за президентския пост в Чехия през идващия месец, заяви ДПА, базирайки се на чешкото вътрешно министерство.  

Дванадесет претенденти не са съумели да отговорят на главните критерии за присъединяване, включително и мултимилионерът Карел Янечек и предприемачът и някогашен състезателен водещ Карел Дивиш. Кандидатите трябваше да потвърдят, че имат поддръжката на 20 депутати или на 10 сенатори, или да показват подписите на минимум 50 000 жители, подкрепящи тяхната кандидатура, посочи ДПА.

Социологическите изследвания сочат като двамата съществени любимци за президентския пост някогашния военачалник и някогашен ръководител на Военния комитет на НАТО Петър Павел и милиардера и някогашен чешки министър председател Андрей Бабиш.

Според допитвания до публичното мнение, направени от социологическата организация " Медиана " през октомври, Павел би могъл да получи 22,5 % от гласовете, а Бабиш да остане малко зад него с 22 %. На трето място би се наредила някогашната ректорка на университет Дануше Нерудова с 15 % от гласовете. Резултатите се основават на изследвания, извършени измежду 1005 пълнолетни жители в интервала на октомври, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Резултатите бяха оповестени на 7 ноември.

Първият тур на президентските избори ще бъде в два дни на 13 и 14 януари. Настоящият президент Милош Земан няма право да се кандидатира още веднъж след два поредни президентски мандата.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР