Девет изминали етапа и загуба от 2.27 минути, това е

...
Девет изминали етапа и загуба от 2.27 минути, това е
Коментари Харесай

Изгуби ли шансовете си Крис Фрум за исторически триумф в Джирото

Девет минали стадия и загуба от 2.27 минути, това е обстановката за Крис Фрум след първата седмица в Обиколката на Италия. Колоездачът, който стартира 101-ото издание на " Джиро д’Италия " като най-големият любимец, на процедура се намира в неизгодно положения по отношение на противниците си.

Четирикратният първенец от " Тур дьо Франс " и финален победител във Вуелта загуби време освен от носителя на розовата фланелка Саймън Йейтс, само че 1.49 минути от Том Дюмулен. При това в миг, когато се очакваше, че ще печели време по отношение на холандеца.

Колоездачът на " Скай " преследва няколко немислими върха в актуалния спорт, откакто пробва да завоюва трета поредна огромна обиколка. Мечтата за исторически успех на британеца обаче наподобява все по-далечна поради големия му пасив на този стадий. Според някои Фрум пада жертва на прекомерно огромните си упоритости, които се отразяват върху физическата му форма, а съгласно други върху него се стоварва проклятието на " Скай " в Джирото. Тези, които не харесват британеца напомнят, че слабото му показване идва тъкмо в разгара на борбата му поради позитивната проба за салбутамол.

Има ли сили обаче най-хубавият многоетапник в последните шест години да отговори?

Какво се случи дотук

Обиколката на Италия стартира неприятно за британеца, който падна още преди нейното начало. Фрум пострада при опознаването на часовника, а в самия увод загуби 37 секунди от Том Дюмулен. След това британецът продължи да изпитва проблеми и в случай че загубата на време в четвъртия стадий беше отдадена на неприятно позициониране, то на вулкана Етна и най-много в изкачването до Гран Сасо д’Италия се видя, че няма и помен от познатия Фрум.

На процедура колоездачът на " Скай " се намира в непозната за него обстановка, тъй като в никакъв случай дотук в кариерата си Фрум не е имал сходен пасив след първата седмица в огромна обиколка. На процедура при три от четирите си победи в Тура, британецът обличаше жълтата фланелка точно в края на първата седмица.

Сценарият беше добре прочут – нанасяне на удар при първият същински сложен стадий, който приключва на нанагорнище и повеждане в класирането. Така стана през 2013, 2015 и 2016 година, когато жълтото трико беше облечено надлежно след осмия, седмия и осмия стадий. Преди 12 месеца това стана малко по-рано – след четвъртия. По същия метод се разви и борбата във Вуелта, където Фрум държеше алената фланелка от третия стадий чак до финала.

От " Скай " не бързат да натискат паник бутона, само че си проличава, че и те не са уверени в сходна обстановка.

 До момента Фрум в никакъв случай не е имал пасив след първата седмица в огромните обиколки.
© Reuters

До момента Фрум в никакъв случай не е имал пасив след първата седмица в огромните обиколки.

" Крис има огромна цел, а точно дубъл Джиро-Тур. Това значи, че нашият проект е да гоним пикова форма в третата седмица, която да се задържи по-късно и до Тура. Разбира се това не значи, че загубата на време се приема толкоз елементарно, въпреки всичко можеше да бъде и по-зле ", сподели мозъкът зад триумфите на Фрум със състава на " Скай " Никола Портал, виновен за тактиката.

Подобна констатация направиха и противниците на британеца, които на този стадий не желаят да отписват Фрум с лека ръка от борбата. Опитният шеф на " Мовистар " Еузебио Унсуе остава извърнат напълно към водача на " Скай ".

" Той ще нападна в третата седмица, убеден съм в това. Знам какъв брой е мъчно да насочиш подготовката си към Джирото и Тура по едно и също време. Ние го опитахме с Кинтана, само че преимуществото на Фрум е, че е по-опитен, печелил е няколко огромни обиколки и знае по какъв начин да се готви. Дори и на две минути закъснение той остава измежду любимците ", сподели испанецът.

В почивния ден колоездачът на " Скай " избра да бъде по-обран в думите си и изясни, че е имал неприятен ден в изкачването на Гран Сасо д’Италия. Въпреки това Фрум продължава да има вяра, че може да се бори за челните позиции. Британецът добави, че не му минава мисъл за отричане.

Неговите очаквания се подплатяват и от обстоятелството, че Джирото към този момент е виждало обрати. Преди две години Винченцо Нибали навакса повече от три минути закъснение в последната седмица, с цел да завоюва розовата фланелка.

Кой завоюва след първите девет стадия

Докато Крис Фрум губеше време и разочарова всички в Джирото, то други колоездачи излязоха на напред във времето. Съставът на " Мичълтън Скот " обори изказванията, че " Скай " ще диктува събитията в надпреварата, откакто сподели най-голяма мощ във височините.

С етапните победи на Естебан Чавес и Саймън Йейтс на Етна и Гран Сасо д’Италия австралийският тим пласира двамата си водачи на първо и второ място в генералното класиране.

24 hours ago the Simon Yates's triumph on Gran Sasso, watch the last kilometre! #Giro101 | 24 ore fa l'impresa di Simon Yates sul Gran Sasso, rivivi l'ultimo chilometro! #Giro101pic.twitter.com/ijjkDnY23M
— Giro d'Italia (@giroditalia) May 14, 2018

Йейтс води с 38 секунди пред първенецът от 2017 година Том Дюмулен, само че счита че това няма да му бъде задоволително. " Трябват ми минути пред него, а не няколко секунди. Том е доста мощен и дотук губи минимално време ", сподели 25-годишният британец.

Макар и да не свети Дюмулен обаче си прави прелестно работата, най-много с помощта на успеха в първия стадий. Анализаторите считат, че в случай че той продължава да е в тази форма, остава любимец №1, тъй като в самостоятелният часовник в 16-ия стадий (34 км дължина) холандецът ще печели по към 2 секунди на километър по отношение на останалите.

Под радарите, само че с непрекъснато наличие в челото (две трети и едно второ място в изкачванията дотук), Тибо Пино също е измежду хората, които впечатлиха в първата седмица.

В категорията на добре представящите се са още Роън Денис, който е пред Фрум след два тежки планински стадия, както и най-голямата вяра на Италия най-малко за подиум Доменико Поцовиво. След първата седмица Джирото откри и няколко нови млади звезди като Ричард Карапас, спечелил етапна победа, Джордж Бенет и Пейо Билбао.

Какво следва във втората седмица на Джирото

Донякъде окуражаващо за Фрум и останалите колоездачи, които дотук изгубиха време е, че във втората седмица ще имат задоволително километри, с цел да влязат във форма. За разлика от интензивното начало на Джирото, което беше обвързвано и с доста пътувания и прехвърляния към първите три дни в Израел, втората седмица стартира умерено.

En tot slot: een nieuwe #voorspelbokaal. Over - hoe kan het ook anders - Monte Zoncolan! Meedoen kan hier: https://t.co/HbUxsZujnIpic.twitter.com/QXwYLi3CDG
— Willem Dudok (@WillemDudok) May 14, 2018

Организаторите върша равномерен преход от Апенините към Алпите и стадиите във вторник вторник, сряда, четвъртък и петък могат да минат в графата лесни. Най-дългият стадий (239 км), който е във вторник сред Пене и Гуалдо Тадино, крие някои опасности, само че изкачванията са надалеч от финала, правата до Осимо пък приключва на къса височина, само че не толкоз стръмна че да докара до нови огромни загуби за колоездачите, които не са във форма.

" Аз не желая да отчислявам Крис, тъй като той е потвърден в триседмичните обиколки. Състезавал съм се против него и знам, че когато се усеща добре печели доста време. Втората седмица е напълно Дзонколан, няма какво да се лъжем и всички гледаме натам ", сподели в почивния ден Саймън Йейтс.

Именно стадият в събота, който е избран и като кралски ще даде отговор на въпроса има ли още някакви шансове Фрум за краен триумф. Финалът е на изкачването Монте Дзонколан, считано за най-трудната височина в Европа (10 км дължина и междинен надолнище към 20%). Етапът в неделя включва пет височини и също е отлична опция за разбърквания в класирането.

Изходните позиции на кандидатите

С двама колоездачи на първите две места несъмнено " Мичълтън Скот " е тимът, който държи козовете в ръцете си. Австралийският тим впечатли освен поради формата на Саймън Йейтс и Естебан Чавес, само че и с обстоятелството, че останалите им катерачи демонстрират ужасно показване дотук.

И Йейтс и Чавес обаче ще би трябвало да нападат в края на втората седмица, с цел да завоюват още време по отношение на Том Дюмулен преди решителната трета част от Джирото. А тя стартира с дългия самостоятелен часовник.

 Том Дюмулен се показва устойчиво и твърдо остава в борбата за розовата фланелка, с огромни шансове поради дългият часовник в третата седмица.
© Reuters

Том Дюмулен се показва устойчиво и твърдо остава в борбата за розовата фланелка, с огромни шансове поради дългият часовник в третата седмица.

Подобна е обстановката на Тибо Пино (четвърти на 45 секунди) и Доменико Поцовиво (пети на 57 секунди). Въпросителната при двамата е дали ще задържат пика на формата си дълго, тъй като те навлязоха в чудесно положение след подгряващото съревнование Обиколка на Алпите, само че до края на Джирото остава още доста време.

Агресивно показване в двата планински стадия през уикенда ще се чака и от тима на " Астан ", чиито водачи Пейо Билбао (девети на 2.05 минути) и Мигел Анхел Лопес (13-и на 2.34 миути) към този момент изгубиха доста време. В тази рубрика е още и Фабио Ару (2.36).

За Том Дюмулен пък обстановката е добре познава. Шампионът от 2017 година ще би трябвало да ограничи възможни загуби в събота и неделя, и да чака момента си в часовника. Холандецът обаче сподели самочувствие преди втората седмица.

" За да печеля това Джиро ще би трябвало да се катеря добре и съм подготвен да го направя. Всички приказват за часовника, само че не значи че до тогава ще си почивам и няма да се боря, в противен случай – ще бъде доста мъчно, само че аз съм оптимист. Форматами е добра ", сподели холандецът.

Колкото до Фрум, 32-годишният колоездач още веднъж ще би трябвало да разчита на силата на тима си " Скай ". Съставът е потвърдил, че може да управлява всяко едно съревнование, когато води, само че този път ще би трябвало да промени тактиката и да бъде нападателен. Въпросът е дали ще може.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР