Девет години след като Албания подаде молба за членство в

...
Девет години след като Албания подаде молба за членство в
Коментари Харесай

Албания трябва да започне преговори с ЕС въпреки поляризацията и нуждата от реформи, каза Брюксел

Девет години откакто Албания подаде молба за участие в Европейския съюз, Европейската комисия предлага на съвета тя да стартира договаряния.

" Силната поляризация... в политическия хайлайф ", " протестът на опозицията " при започване на 2018 година и нуждат от промени обаче основават провокации, демонстрира оценката на комисията, оповестена през днешния ден.

Заедно с Македония Албания е другата страна, която получава сходна рекомендация в оценките, показани този следобяд. В няколко сфери се регистрира прочут прогрес, само че комисията приканва за " старания ", в това число в инкорпорирането на общото европейско законодателство и в построяването на транспортни и енергийни връзки и работата с организациите на гражданското общество (в други, като съпричастността към общата европейска политика и политиката за сигурност, се регистрира " цялостен " синхрон).

Какво да се промени

Комисията регистрира известно равнище на подготовка в обществената администрация, само че е нужно тя да бъде " деполитизирана ". Брюксел приветства работата на Тирана върху правосъдната промяна и смяната в метода на оценяване на съдии и прокурори, както и в промяната на антикорупционното законодателство и наказателния кодекс, а и нарасналият се брой на чиновници, наказани за корупция , въпреки това рядко да се случва със чиновници на най-високо равнище.

Комисията приканва Албания да обърне внимание на битката с проведената престъпност - реализиран е прогрес в развъждането на канабис , само че са нужни " оперативни резултати " в активността на незаконни групи, които го създават и търгуват с него. Нужно е да бъдат обезвредени проведените незаконни групи, настоящи в страната, измежду чиито членове случаите на неоправдателни присъди са " доста малко " и едва са се нараснали. " Нужни са старания за справяне с прането на пари, незаконното имущество и неоснователното обогатяване. "

Необходимо е също по този начин Албания да укрепи спазването на човешките права и свободата на изложение - да вземем за пример да се увеличи прозрачността на държавната реклама в медиите, да се подобрят " слабите " сега институционални механизми, които пазят правата на децата и основават предварителна защита за насилието, учредено на пола . Приветствано е по-успешното районно съдействие със съседите, в това число с Гърция. Същевременно буди терзание, че " броят на неоснователните молби за леговище, подадени от албански жители до страни членки на Европейски Съюз и страни от Шенген, остава висок ".

Комисията показва прочут триумф в икономическите промени, само че е належащо Албания да усъвършенства бизнес средата и да " понижи неофициалната стопанска система " , да облекчи регулациите на бизнеса и да усъвършенства върховенството на закона, чиито дефекти към момента " пречат на бизнеса и стопират вложенията ".

Нужни са и повишение на конкурентоспособността , възстановяване на качеството на образованието на всички равнища и адаптирането му към потребностите на трудовия пазар и основаване на по-голям потенциал за научноизследователска активност и нововъведения , показва отчетът.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4737)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР