Деултум е най-старият римски град на България, основан още 70-та

...
Деултум е най-старият римски град на България, основан още 70-та
Коментари Харесай

Археолози откриха най-ранното раннохристиянско погребение край морето

Деултум е най-старият римски град на България, учреден още 70-та година след Христа от пенсионирани римски военни от VIII Августовски легион по заповед на императорите Деспасян и неговият наследник Тит. Това са същите тези, които са разрушили Йерусалим при въстанието на евреите. Градът е ситуиран единствено на 15 км. от Бургас в югозападна посока по пътя за Средец и Елхово, описа за предаването " Цветовете на България “ на Радио " Фокус “ проф. Людмил Вагалински, ръководиел на изследванията на Деултум. До обекта се стига по първокачествен асфалтов път, което го прави извънредно наличен за туристите.

" Има може би най-хубавата археологическа база в България с превъзходен музей на място, който демонстрира богата просвета, която е имал този град. Той се развива доста сполучливо в интервала края на I – VI век. Преживява разнообразни катаклизми – безчовечен офанзиви, даже и земетресение, само че се е справил. Нещо повече. По време на раното средновековие е доста значим стратегически център на границата между Първото българско царство и Византия. Там са открити печати на Цар Борис I, които в този момент се съхраняват в Националния исторически музей. Някои даже позволяват, че точно там царят се е покръстил със своето семейство, което е мъчно доказуемо, само че по този начин или другояче Деултум е не по-малко значим и през ранното средновековие “, сподели още проф. Вагалински.

Той добави, че от Деултум стартира по този начин наречената Българска китайска стена – това е една гранична укрепителна линия, която е дълга цели 140 км., построена е през VIII век и стартира от Деултум до крепостта Констанция, Симеоновград.

" Разкопките там започнахме с екипа ми през 2003 година и за последните 20 години имаме доста съществени триумфи. Архитектурата, която е разкрита, приказвам за фортификация, т.е. за цитадела, за храма на римския император, бани, терми, публични жилища, улици и по този начин нататък е непокътната на метри височина. Идват доста туристи, само че считам, че още не сме съумели да го разпространяваме задоволително “, прибави професорът.

През 2023 година екипът на проф. Вагалински съумява да направи доста огромни и забавни открития в Деултум, които също, както при древен град Хераклея Синтика, носят доста положителни знания от историческа позиция.

" В южния некропол на града екипът, който работи там, тъй като ние сме няколко екипа, попаднаха на най-ранното раннохристиянско заравяне в България. Това е нещо, което за първи път загатвам в ефир, употребявайки вашата медия. Тепърва ще има информация за него. Някъде към 200-та година. Има надпис, който го съпровожда, по тази причина сме сигурни в откритието. Изключително - най-ранното раннохристиянско заравяне у нас. Открихме и доста забавен надпис, който се оказа най-стария надгробен надпис от Деултум, който се датира към 100-та година след Христа. Надписът е на латински и дава извънредно значима информация за административното устройство на града – по какъв начин се е управлявал, кои са били хората и по какъв начин са били структурирани. Деултум е колония – най-висшата административна единица. Колониите безусловно копирали Рим като на Балканите са единствено 15, в провинция Тракия са единствено 2 – едната е на наша територия Деултум край Бургас, втората е в днешна турска Тракия, само че тя въобще не се изследва “, добави проф. Вагалински.

От думите му стана ясно, че предходната година са спечелили един много огромен теоретичен план във фонд " Научни проучвания “, който е класиран преди всичко. Така през идващите три години ще би трябвало да бъде извършено дигитализиране и разпространявани на богатата материална просвета и история на града.

" Говорейки за Средновековието, отново предходната година, открихме доста забавен оловен щемпел, на доста значим византийски съновник от VIII – IX век. Той е бил патриций, протоспатарий. Управлявал е една от огромните административни области на Византия. Въобще този най-стар град на България носи доста информация, уповавам се и за него финансирането да бъде положително през 2024 година “, акцентира проф. Вагалински.

На обекта работят три разнообразни екипа – първият е с началник Красимира Костова от локалния музей в Средец. Те изследват доста комплициран обект, а точно огромните обществени бани. Доц. Христо Прешлинов е началник на втория екип, който проучва храма на императора. Там е открита бронзова скулптура, най-точно непокътнатия портрет на император Септимий Север, доста необичаен случай на бронзова скулптура. Той е изложен на място. Проф. Вагалински пък работи по отбранителната система на Деултум и управлява и трите екипа.

" Хубавото е, че образоваме младежи, дружно с фондация " Балканско завещание “. Учим младежите по какъв начин да обработват керамика, стъкло, по какъв начин се работи с човешки остатъци от древността, има лаборатория на обекта, богата библиотека и паркинг за туристите. " Добре пристигнали “ са всички, които желаят да посетят Деултум и да се допрян до историята “, сподели още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР