Деултум – малкият Рим в Тракия“ се нарича изложбата, която

...
Деултум – малкият Рим в Тракия“ се нарича изложбата, която
Коментари Харесай

Аксесоари, с които римляните са ходили на баня, стават част от изложба

„ Деултум – дребният Рим в Тракия “ се назовава изложбата, която е част от Национален археологически резерват – Деултум. Експозицията гостува до края на месец февруари 2020 година на туристическия комплекс „ Акве Калиде “, който се намира в минералните бани край Бургас.
Изложбата показва най-ранната римска колония на територията на днешна България, основана през 70-те години на I век, от ветераните на VІІІ Августов легион. Военният статут на първите поданици на колонията е показан посредством находки от най-ранния некропол на селището. Войните ветераните са погребвани с част от въоръжението или с бойния инвентар, който са носили по време на тяхната работа. Баните са сплотяващото звено сред двата музея.
Термите са имали значима роля в всекидневието на римляните и са се намирали в огромни публични здания, били са доста забавни като уреди, даже и от днешна позиция. В тях се е осъществявал и общественият живот на хората от градовете. Освен за къпане, римляните са отивали там за срещи, игри на зарове и други занимания.
В изложбата на Национален археологически резерват – Деултум могат да се видят някои от наложителните за термите аксесоари. Това е първото посещение на Национален археологически резерват – Деултум на туристическия комплекс „ Акве Калиде “.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР