Детският игрален филм „Байкър на БНТ е сред петте финалиста

...
Детският игрален филм „Байкър на БНТ е сред петте финалиста
Коментари Харесай

Детският игрален филм „Байкър" на БНТ е финалист в телевизионния фестивал PRIX JEUNESSE INTERNATIONAL 2022

Детският игрален филм „ Байкър " на Българска национална телевизия е измежду петте финалиста в конкурсната стратегия на интернационалния фестивал PRIX JEUNESSE INTERNATIONAL 2022, в който са декларирали присъединяване общо 400 детски продукции. Филмът е основан по план за копродукция за детски игрални филми на ЕСРТ/Европейски съвет за радио и телевизия, а номинацията е огромно достижение и самопризнание за публичната телевизия. PRIX JEUNESSE INTERNATIONAL е един от най-старите телевизионни фестивали за детски и юношески продукции в света. Провежда се на всеки две години и отличава най-хубавите телевизионни планове. През 2022 година, фестивалът ще се организира в Мюнхен, Германия от 10 до 15 юни.

„ Байкър “ е роман за дете, което по през целия ден кара колело и не смъква каската си нито за минута. Малчуганът, прочут с прякора си Байкър (от англ. biker), живее с майка си и обезверено се пробва да я убеди да си вземат куче, само че тя все отхвърля. Един ден детето вижда по какъв начин две момчета изтезават кученце. Успява да избави животинчето и го скрива в гаража на къщата си. Двамата с кученцето прекарват доста време дружно в щастливи игри и се привързват мощно един към различен. Момчетата, от които е избавил кучето обаче, търсят възмездие. Успяват да отвлекат кутрето, като в подмяна желаят от Байкър неговата каска - доста безценен подарък от бащата му, с който в никакъв случай не се разделя. Въпреки това - размяната е неизбежна, а хулиганите с изненада откриват, че под каската се крие красиво момиченце – Рада. Те въпреки всичко ѝ връщат кученцето и си потеглят с каската ѝ. Когато майката на Рада вижда, че щерка ѝ е без каска, се умилява и одобри кучето в дома им. Във финалната сцена излиза наяве, че бащата на Рада е умрял, а тя е носела каската като бягство от света. Рада кръщава кучето Рокет, а новият ѝ най-хубав другар връща вярата ѝ в живота.

Режисьор на детския игрален филм „ Байкър “ е Александър Долумджийски, сценаристи - Александър Долумджийски и Тео Чепилов, а оператор Кирил Паликарски. Изпълнителен продуцент от Българска национална телевизия е Йоана Левиева-Сойър, а изпълнителен продуцент от страна на ЕСРТ е Берил Ричардс.

Българската национална телевизия е най-големият продуцент на телевизионно кино, а филмът „ Байкър “ е част от филмопроизводство на публичната телевизия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР