Детският хирург д-р Евгений Бенчев заминава за Зимбабве по време

...
Детският хирург д-р Евгений Бенчев заминава за Зимбабве по време
Коментари Харесай

Български лекар оцеля сред канибали и отново работи у нас

Детският хирург доктор Евгений Бенчев отпътува за Зимбабве по време на огромната емиграция при започване на демокрацията. След това работи в Нова Зеландия, Австралия и в още пет страни на три континента. Попада на остров Вануату, където става основен хирург на републиката, без да знае с какво ще се сблъска.

Ето какво споделя доктор Бенчев:

" Хората за мен бяха чудесни. Аз не знаех какви са били те, а то се оказа, че това са канибали. Те бяха изяли сътрудниците ми на два пъти, което значи два екипа и то екипи интернационалните, доста опитни, австралийци.

Българска национална телевизия: Как оцеляхте Вие там?

Защото не знаех. И както съм казвал тогава знанието е велика мощ, само че незнанието е още по-велика мощ.

Българска национална телевизия: А по какъв начин си обяснявате, че Вие сте се върнал?

Обяснявам си с това, че на практика всички хора израстват, тези хора израснаха и надминаха този стадий на примитивизъм, те действително бяха хора от каменната епоха и за тях това си беше обикновено ".

След това доктор Бенчев се мести във Англия, където става член на Кралското хирургическо сдружение. А след всички свои пътувания и завършения, бургаският доктор взема решение да се завърне в родината и стартира работа в държавната болница в Бургас.

" Върнах се в България, тъй като смятах, че ще изпусна щастливия миг, когато всичко се оправи и България стане велика страна.

Българска национална телевизия: Разочарован ли останахте?

- Не съм отчаян, тъй като доста съм видял, нещата идва време и се оправят, тъй че отново съм позитивен, мога да кажа. Ние имаме някои позитивни черти в опазването на здравето по-бързо се реагира, повече е доближено до хората с тежката си артилерия, с огромните си експерти са елементарно налични, обръща се доста внимание на хората, тъй че има позитивни страни и в този момент, за разлика от западните страни, където всичко е доста постепенно, доста тромаво, чакането е голямо ", споделя доктор Бенчев.

Колегите на доктор Бенчев не могли да повярват, че се връща в България след толкоз години работа зад граница.

" Бяхме сюрпризирани въпреки всичко, че е избрал Бургас. Мога да кажа, че експерт като него рядко се среща, най-много е хуманен и децата ужасно доста го харесват ", споделя шефът на МЦ " Св. Николай Чудотворец " към УМБАЛ-Бургас Нигохос Топузян.

А признанието от пациентите на доктор Бенчев не закъснява, откакто бургаският доктор избавя живота на 4-месечно бебе с неповторима и комплицирана интервенция.

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР