Детските градини да са безплатни и минималната работна заплата да

...
Детските градини да са безплатни и минималната работна заплата да
Коментари Харесай

Безплатни детски градини и 710 лв. минимална заплата е записано в проекта на Бюджет 2022

Детските градини да са безвъзмездни и минималната работна заплата да стане 710 лв. от първи април. Това е записано в плана за нов бюджет за 2022 година, показан от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Новата държавна политика планува растеж на вложенията, повече финансови разноски и недостиг достигащ 4,1% от Брутния вътрешен артикул.



Новият бюджет планува нарастване на минималната работна заплата от 1 април на 710 лв., както и повдигане на оптималният застрахователен предел до 3400 лв.. От юли пенсиите ще се усилят с предстоящите 6,1% приблизително.

" С този бюджет се надявам да сложим началото на политика, в която страната не раздава пари на калпак, не раздава пари в чували, а влага. В планове с съответна възвращаемост, в хората на България и в по този начин нужната ни инфраструктура ", сподели финансовият министър Асен Василев.

Финансовото ведомство е заложило близо 85 млн. лв., с цел да освободи родителите от такси за детските градини считано от 1 април. Увеличава се компенсацията за втората година от майчинството до 710 лв..

" България няма по какъв начин да стане богата страна, в случай че се занимаваме единствено с аутсорсинг и продаваме ниски работни заплати. За да станем богата страна, би трябвало заплатите да станат високи ", сподели Василев.

Предвижданият напредък за тази година е 4,8%, общото равнище на дълг доближава до 26,7 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Новият държавен дълг, който страната ще поеме е 7,3 милиарда лв..

" Трябва да излезем на интернационалните пазари, защото имаме емисия от 3 милиарда лв., която би трябвало да се рефинансира, и в допълнение предвиждаме 4,3 милиарда нов дълг с изключение на тях ", сподели Василев.

Очакват се и съкращения в държавната администрация. Финансовото ведомство е отчело, че са нужни 200 млн. лв. за отплата на освободените чиновници.

" Всяко министерство сега си преглежда устройствените правилници, също така и вицепремиера по дейно ръководство Калина Константинова, към нея минават огромна част от общите дирекции на министерствата, ще направи обзор, въвеждане на електронни услуги и надлежно там също чакаме значителен резултат ", сподели Василев.

Запазва се водената до този миг данъчна политика. Отпада данъкът върху лихвите и се минимизира налог уикенд. Не се планува ново понижение на ставките по Данък добавена стойност, в това число за енергоресурсите.

" Неедократно съм изразявал мнение, че да се употребява Данък добавена стойност за обществена политика е извънредно неверно ", безапелационен е финансовият министър.

Предстои бюджетът да бъде разискван със обществените сътрудници, гласуван на Министерския съвет и по-късно импортиран в Народното събрание.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР