Детски градини в София са на прага да затворят част

...
Детски градини в София са на прага да затворят част
Коментари Харесай

Шок: Детски градини са пред затваряне заради липса на медсестри

Детски градини в София са на прага да затворят част от групите си, поради липса на медицински сестри, които да гледат най-малките. Такъв е образецът със 125-а " Усмивка ", чиято нова постройка бе открита в края на 2021 година в столичния регион " Овча Купел ". От август до момента шефът на детското заведение не съумява да попълни щатните бройки за медицински експерти.

Пред Lupa.bg ръководещата градината Албена Герова изясни, че дефицитът на фрагменти е в цяла София и макар че персонално разпраща обявите за работа и в районното ръководство по образованието, и в Бюрото по труда, искащи няма. Едва през вчерашния ден след седем месеца очакване на изявление се е явила сестра с подготвеност да стартира работа. Дори това да се случи обаче градината има потребност от още 2.

Според шефа е значимо да се реформира системата и да се ремонтира разпоредба номер 26, която задължава за ясленчетата (до 3 година - б.а.) да се грижат само и единствено медицински експерти, само че не и педагози.

По информация на госпожа Герова за данни от общината на територията на цялата столица от 900 оповестени щатни бройки цели 100 са незаети.

На въпрос по какъв начин ще се оправят с бюджетите си поради галопиращата инфлация и отпадането на таксите за децата, шефът отговори, че не е изключено да се наложи писане на писма за дофинансиране. " Самите хранителни артикули се подвигат и макар че имаме контракти с компаниите за доставка, самите те няма по какъв начин да устоят, в случай че не ги трансформират ", изясни Герова.

По думите й самите родили са срещу рухването на таксите и го намират за популистки ход от страна на ръководещите, изключително в този миг. Според педагога неналичието на финансов ангажимент от страна на майките и татковците по отношение на образователните заведения ще докара до безпорядък с наличието на децата. И дава за образец летните месеци, когато авансово се готвят описи и родителите, декларирали, че децата им ще посещават градините, се задължават да заплащат цялостните такси, в случай че въпреки всичко това не се случи. Дори тогава има случаи на изхвърлена храна. " Представете си какъв безпорядък ще настане в този момент ", изяснява шефът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР