Детска онкологична болница ще има Румъния от есента на 2023

...
Детска онкологична болница ще има Румъния от есента на 2023
Коментари Харесай

Румъния изгради детска онкологична болница със SMS дарения

Детска онкологична болница ще има Румъния от есента на 2023 година Тя ще включва 9 равнища, 187 кревати и 5 операционни зали на повърхност от 12 000 кв.м. Лечебното заведение е първото в страната, построено напълно с дарения. 350 000 физически лица и 7000 компании прегръщат идеята на асоциация “Дари живот ” и дружно съумяват да съберат 43 милиона евро за 10 години. В огромната дарителска акция се включва даже хеви метъл групата " Металика ". Тази история разказва документалният филм на кореспондента на Българска телеграфна агенция Мартина Ганчева - “Болница на вярата ”.

Зад плана стоят Оана Георгиу и Кармен Ускату - основателки на Асоциация “Дари живот ”. Провокирани от историята на 17-годишния Драгош, болен от левкемия, и водени от желанието да оказват помощ, двете дами стартират да търсят всевъзможни способи за набиране на средства. “Така научихме за данъчно облекчение, посредством което фирмите могат да дадат 20% от налога си облага по избран план на някое Неправителствени организации. Започнахме да убеждаваме хората, че то съществува. Беше толкоз “куул ”, че хората не имаха вяра, че в действителност го има ”, споделят Оана и Кармен. 

Първият човек, който ги поддържа е остарял клиент на Оана. Той подарява 10 000 евро. До декември 2009 година събраните средства към този момент са 100 000 евро. През 2010, благодарение на креативна организация, Оана и Кармен вършат огромна акция за компании и физически лица. Успяват да съберат 1 милион и 100 хиляди евро за четири месеца. Подкрепа от румънската страна обаче няма. 

" Имаше моменти, в които даже поставяше пречки. В началото беше мъчно с бюрокрацията и с разрешението за градеж и всичко, което значи документи от румънската страна. Проблемът на румънската страна не са парите, с които да прави лечебни заведения, а че проектите, желанията й не минават от хартия към деяние ”, описват Оана и Кармен. Наскоро те са провели диалози с министерството на опазването на здравето, както и с премиера Николае Чука и са получили заричане за поддръжка.

“Преди всичко бихме желали да ни разрешат да помогнем, да подобрим нещата. Това е и което предлагаме. Да изградим болница, различен тип здравни услуги, мениджмънт. Румъния има потребност от смяна в здравната си система. Вероятно потребност, каквато имате и вие в България ”, разясняват основателките на Асоциация “Дари живот ”. Те са подготвени да оказват помощ на страната ни със познание и опит за построяването на детска болница. 

“Ако в България има Неправителствени организации, което може да предложи да направи това, което ние направихме тук, сигурно можем да споделим опит. Вероятно българската страна би трябвало да се обърне към консултанти от чужбина. Можем да им дадем рекомендации ”, безапелационни са Оана и Кармен. 

Детската онкологична болница ще е първата в Румъния, в която дете, болно от рак, ще има достъп до мултидисциплинарно лекуване. В лечебното заведение в Букурещ ще бъдат правени интервенции, радиотерапия, химиотерапия, консултация с кардиолог, със стоматолог. Проектът е осъществен и благодарение на експерти от Нидерландия, Йордания и Испания. 

“Това е първата педиатрична болница в Румъния, в която се взима под внимание и родителят. В стаите има две кревати, падащи от стените, които са планувани за родителите. Това е първата болница, в която сме мислили доста и за прочувствената част. За детето. Има места за игра. Градина. Кино салон. И мини обсерватория на върха. Нещата би трябвало да бъдат проведени по този начин, че човек, откакто е влезнал в болница, да продължи да се усеща като човек “, споделят основателките на Асоциация " Дари живот ". 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР