Детска градина "Снежанка" се отоплява само за около 500 лева

...
Детска градина "Снежанка" се отоплява само за около 500 лева
Коментари Харесай

Как детска градина в България се отоплява само за 500 лева на месец

Детска градина "Снежанка " се отоплява единствено за към 500 лв. на месец

Ниската сметка е допустима с помощта на инсталацията с геотермална вода, а повода е, че детското заведение е на метри от минерални извори, съобщи

Става въпрос за Минерални бани край Хасково, където след скока на цените на енергоизточниците се разисква и други публични здания да се отопляват по този метод.

Тя е издигната преди близо 35 години. Още тогава тук е приложена новаторска технология за подово отопление посредством горещата минерална вода. През годините системата е осъвременена, с цел да се избегнат повреди и запушване по тръбите.

"Принципът, на който работи е извънредно ефикасен, тъй като с помощта на топлообменника и минералната вода затопляме питейната вода, която циркулира с помпа, тя идва тук топла, връща се, отново се затопля и по този начин се икономисва доста сила и пари ", споделя Иван Русев - експерт поддръжка.

Заради ниската цена на отоплението при ремонта на постройката тази зима запазването му е било приоритет. "Сега нашият разход като цяло е е лектроенергията, която помпата изразходва, те са две помпи, може би към 500-600 лв. на месец е за цялата постройка ", изясни шефът Таня Янева.

В постройката в никакъв случай не са имали проблем с температурите. "При нас постоянно е доста топло. Най-ниската температура е 24-25 градуса. Децата са боси, по късо ръкавче ", добави Янева.

Минералната вода тук извира с температура от 57 градуса. И въпреки че към този момент детската градина е единствената социална постройка, която се топли от нея, това може да се промени в бъдеще.

"Коментирали сме някои общински здания да минем на отпелние на минерална вода. Наистина към този момент водата е най-енергоспестяващият източник на отопление ", уточни Мехмед Лятиф - ръководител на Общинския съвет.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР