Детска градина „Калина“ в Дупница е втората детска градина в

...
Детска градина „Калина“ в Дупница е втората детска градина в
Коментари Харесай

Детска градина в Дупница е втората в страната, произвеждаща сама тока си

Детска градина „ Калина “ в Дупница е втората детска градина в страната, произвеждаща сама електрическа енергия за своите потребности. Това заяви Румяна Хаджийска, шеф на детското заведение, пред " Фокус ".
По думите ѝ детската градина към този момент има работеща фотоволтаична централа за произвеждане на сила. Централата е с мощ 27 кW, включваща 110 панела, инсталирани на покрива на детското заведение. Има и система за автоматизирано контролиране на температурата в постройката.
„ Това е втората в страната детска градина с такава централа и първа клас А енергийна успеваемост, с което се приближава до условията за постройка с съвсем нулево ползване “, сподели Румяна Хаджийска.
Произведената от фотоволтаичната централа електрическа енергия ще покрива половината от потребностите на детската градина за електрическа енергия и 1/3 от цялостните енергийни потребности. За съпоставяне потреблението на електрическа енергия на детската градина за месец април 2018 година е 4 мWh. Очакваното годишно произвеждане на централата е 30 мWh или приблизително 2,5 мWh на месец.
Проектът за централата е на Община Дупница и е с финансиране, обезпечено от Националния поверителен екофонд. Стойността му е 107 919 лв., от които 15 % са съфинансиране от бюджета на детската градина.
Снимка: Архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР