Децата в област Враца продължават да намаляват, като се очаква

...
Децата в област Враца продължават да намаляват, като се очаква
Коментари Харесай

Намаляват децата в област Враца

Децата в област Враца не престават да понижават, като се чака 1422 възпитаници да завършат главното си обучение в седми клас през образователната 2018-2019 година. Това заяви началникът на Регионалното ръководство на образованието /РУО/ Галина Евденова по време на информативен ден за започване на акция по държавния план-прием за образователната 2019-2020 година в региона.

Информационният ден се състоя през днешния ден по самодейност на регионалния шеф на Враца Малина Николова и на началника на РУО-Враца. В него участваха членовете на Комисията по претовареност към Областния съвет за районно развиване, представители на бизнеса и шефове на учебни заведения в региона.

Галина Евденова показа политиките на Министерството на образованието и науката в междинното обучение и измененията в нормативната уредба, свързани главно с професионалното обучение. На участниците в събитието бе показана регионалната "пътна карта " за обмисляне, образуване, одобряване и разпространение на държавния план-прием за образователната 2019-2020 година.

Началникът на РУО-Враца показа данни за учениците и разбор на положението на просветителната система в региона. Тя уточни, че през актуалната образователна година са осъществени общо 66 паралелки в осми клас в междинните и обединените учебни заведения, професионалните и профилираните гимназии в региона. Заради по-малкия брой седмокласници през тази образователна година, чака се през образователната 2019-2020 година да бъдат запълнени оптимално 62 паралелки във всички образователни заведения от системата на междинното обучение, добави Галина Евденова.

Областният шеф Малина Николова означи при откриването на осведомителния ден значимата роля на кметовете на общини при определянето на броя и типа паралелки - професионални и профилирани, които ще бъдат разкрити в учебните заведения. Тя добави, че локалната власт разполага с действителните данни за нуждата от квалифицирани фрагменти за локалния бизнес, както и за вероятностите за икономическо развиване. Малина Николова сподели, че по тази причина идващите съвещания на Комисията по претовареност към Областния съвет за развиване ще се провеждат изнесено във всяка от 10-те общини в област Враца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР