Децата учат най-вече благодарение на собствените си наблюдения и експерименти

...
Децата учат най-вече благодарение на собствените си наблюдения и експерименти
Коментари Харесай

Не, децата не вярват на всичко, което чуват

Децата учат най-много с помощта на личните си наблюдения и опити със заобикалящия ги свят, заяви „ МедикълЕкспрес “. Разбира се, възрастните, изключително тези с престиж, също са значим фактор. 

Изследване на учени от Харвард и университета на Торонто, Канада, демонстрира, че децата не просто избират да търсят информация сами, вместо да се доверят на това, което им споделят възрастните. Децата са скептични по отношение на това, което получават като информация. 

В интервала 2019-2020 година е извършен опит със 109 деца сред 4 и 6 години, включващ камък, гъба и мека топка. Всички деца настояват, че камъкът е корав. Когато възрастен направи изненадващо за тях изказване „ Камъкът е мек “, съвсем всички деца не престават да настояват, че камъкът е корав, без значение от категоричността на възрастния. 

Когато възрастният човек напуща стаята, „ с цел да се обади по телефона “, децата имат опция да ревизират на мира неговото изказване. Според видеозаписи, без значение от възрастта им, всички деца се заемат да ревизират истинността на изказванието, пипнешком камъка. 

Във второ изследване, направено в интервала септември-декември 2020 година, 154 деца над 7 години са изследвани по същия метод. Възрастен прави изненадващо за тях изказване. Резултатите демонстрират, че по-късно за децата над 7 години не е задоволително да ревизират твърдостта на камъка. Те ревизират и тази на гъбата. 

„ Това значи, че децата държат да ревизират истинността на изказванията и избират да изработят своя тактика, в сравнение с просто да се доверят на възрастен, който им споделя нещо “, споделя Самюъл Ронфард от университета на Торонто. „ Има доста неща, които към момента не знаем. Въпреки това е ясно, че без значение от възрастта си, децата са скептични и търсят спомагателна информация. “ Резултатите от проучването са оповестени в профилираното издание " Чайлд дивелъпмънт ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР