Децата трябва да бъдат прегледани възможно най-рано. Първият профилактичен преглед

...
Децата трябва да бъдат прегледани възможно най-рано. Първият профилактичен преглед
Коментари Харесай

Д-р Александър Оскар: Първият преглед на зрението да се направи до 3-годишна възраст

Децата би трябвало да бъдат прегледани допустимо най-рано. Първият профилактичен обзор на очите им би трябвало да бъде осъществен до 3-годишна възраст. Ако рано се диагностицират проблемите, те по-успешно могат да бъдат преодолени, да бъдат излекувани.
Това акцентира в Часът на здравето доктор Александър Оскар от Детския очен кабинет на Александровска болница. Той е основен помощник към Клиниката по очни заболявания в лечебното заведение и има 2 специалности – по неврология по очни заболявания. 
В Деня на София столичният кмет и ръководителят на Столичния  общински съвет връчиха оценки на жители, дипломати и креативен колективи, съдействали за развиването и одобряването на столичния град като актуален стопански и културен център. Сред отличените със Значката на София са и доктор Александър Оскар (като ръководител на Организацията на евреите в България " Шалом " ) и проф. доктор Ива Петкова от УМБАЛ „ Александровска “, ангажирани с акцията „ Направи положително! “. Досега за 5 години посредством самодейността са прегледани над 15 000 деца , освен от столичния град, само че и от страната, като 1000 от тях са получили и безвъзмездни очила.

Това нямаше по какъв начин да бъде осъществено, в случай че сне бяха доброволците – към 50 сътрудници офталмолози, както и партньорските организации. Прегледите не са самоцел и ще създадем всичко допустимо планът да продължи.

При прегледите се концентрираме върху деца на 6-8-годишна възраст, тъй като в случай че те имат мързеливо око , само че се открие по-късно, съвсем и невероятно да им се помогне. Проблемът може да докара до слепота и се открива единствено с инсталация.Около 5% от дребните имат мързеливо око.

На място изследваме зрителната заостреност, рефракцията на очите на децата, откриваме дали имат кривогледство, дали имат потребност от очила.

 Снимка Прегледите се правят с добре оборудват мобилен пункт, ситуацията е предразполагаща и децата не се тормозят, даже им е занимателно.
Важно е родителите да заведат децата си на очен обзор, тъй като доста от зрителните проблеми нямат забележима външна демонстрация.
Има инсталация, с която да се изследват даже бебетата. Ние предлагаме първия обзор да се организира даже на 6-месечна възраст. По-добре е да не се чакат проявата на признаци.
Д-р Оскар обръща особено внимание на нуждата подрастващите да се научат да съблюдават зрителна хигиена - работа с таблети, смарт телефони и други цифрови устройства. При невъздържание може да се стигне до главоболие и това би трябвало да е сигнал, че е необходим обзор при офталмолог.

Препоръките са до учебна възраст работата с такива устройства, а даже и гледането на телевизия - да се лимитира, тъй като те се отразяват освен на зрението, а и като цяло - на нервно-психическото развиване. По-добре е да се подтиква двигателната интензивност и мисленето.

Всички недоносени деца, родени преди 32-рата гестационна седмица или с тегло под 1500 година би трябвало наложително да се прегледат още в неонатологичното поделение, тъй като те са доста уязвими за насърчаване на ретинопатия, която в крайната си форма води до цялостна слепота.

Чуйте целия диалог с доктор Александър Оскар в Часът на здравето.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР