Децата със специални потребности не са разпределени равномерно в столичните

...
Децата със специални потребности не са разпределени равномерно в столичните
Коментари Харесай

Училищата ни недостъпни за децата – инвалиди

Децата със специфични потребности не са разпределени отмерено в столичните учебни заведения, заяви радио „ Дарик “.

Те варират от нито едно, до над 30 в другите образователни заведения, сочи информация на Министерството на образованието и науката към февруари тази година.

Средата, в която се образоват децата, нуждаещи се от спомагателна поддръжка, не е съобразена с техния брой, изцяло оборудвани с всичко належащо не са учебните заведения, в които тези деца са най-вече.

Училищата и детските градини в София, в които стартират поправки, не са определени съгласно броя на децата със Специални просветителни потребности, които се образоват в тях. Взета е поради потребността от замяна на електрическата апаратура, саниране на постройките и нуждата от ограничения за енергийна успеваемост. Това изясни пред „ Дарик “ шефът на Дирекция „ Образование “ в Столичната община Мария Минчева.

Цялостна общодостъпна среда за напредване на хора с двигателни усложнения има в 19 учебни заведения в столицата, а в 70 други тя е обезпечена отчасти, съобщи Мария Минчева: "Имам поради единствено рампи или рампи и приспособени санитарни възли. В 70 от учебните заведения има обезпечена отчасти общодостъпна среда. Тези учебни заведения и детски градини, в които ще бъдат извършени ремонтните действия, са тези, където има огромна нужда от замяна на остарялата електрическа апаратура, внедряване на ограничения за енергийна успеваемост, саниране на учебни заведения, тъй че методът при избора на тези учебни заведения и детски градини е друг от това дали там се образоват такива деца ".

Като образец за учебни заведения с изцяло построена налична среда Мария Минчева даде 73-то и 125-то. В тях се образоват надлежно шест и две деца със СОП в класовете от 1-ви до 4-ти, сочи информация на Министерството на образованието и науката към февруари тази година. В същото време в учебните заведения с най-вече деца, нуждаещи се от спомагателна поддръжка – 19-то и 74-то, няма цялостна общодостъпна среда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР