Децата събираха умрялата риба от реката, контролните органи реагираха сравнително

...
Децата събираха умрялата риба от реката, контролните органи реагираха сравнително
Коментари Харесай

Кметът на Девин Здравко Иванов: 100% рибата в градската част на реката беше измряла

" Децата събираха умрялата риба от реката, контролните органи реагираха относително бързо ", свидетелства пред " Фокус " кметът на Община Девин Здравко Иванов.

Той удостовери, че всичката риба в градската част на река Девинска, е била избита при екокатастрофата, породена от завода за минерална вода " Девин " ЕАД . Три дни след случая екип на медията ни отиде на място в Общината, с цел да зададе своите въпроси на градоначалника, който се върна към най-критичните часове след отравянето на реката.   

" Сигнализира ме чиновник от ловното съдружие в петък, като дата беше 4 август, следобяд към 15:30 часа. Каза, че има огромно количество умряла риба по течението на река Девинска, в градската част. Така разбрах. Около 15 минути след подадения сигнал, бях на терен и аз се уверих, че фактически на 100% рибата в сектора в градската част с дължина към 1,5 км беше измряла, " удостовери Иванов.

Кметът увери, че инспекторите на Регионална инспекция за опазване на околната среда, АБХ и ИАРА са реагирали бързо и съответно.

" Сигнализирахме контролните органи – Регионална инспекция за опазване на околната среда, Агенцията по сигурност на храните, също по този начин чиновниците на локално равнище на ИАРА, и те са задействаха. Сравнително бързо реагираха, може би в границите на към 40 минути до час бяха на терен и започнах да правят инспекция ", посочи кметът на Община Девин. Още в първия работен ден след случая прокуратурата образува досъдебно произвоство по случая.

Здравко Иванов описа, че в същото време доброволци и дечица, членове на Клуба по състезателен лов на риба, към този момент събирали умрялата риба от реката, като това е траяло и в идващите два дни и увери, че зарибяването ще продължи. Състоянието на реката сега все още към този момент е положително, а по-рано денем пред " Фокус " мениджърът цех в " Девин " ЕАД Иван Станев дефинира случилото се като " повреда и безспорен случай ". 

" Ще се погрижим да бъде възобновена популацията на рибата ", сподели кметът на Община Девин. " Установено е, че сега положението на реката е удобно, няма спънка да бъде зарибена още веднъж. И през днешния ден се прави зарибяване на реката, като то ще стане поетапно, в течение на няколко дни. Днеск имаме планувано зарибяване, в четвъртък или петък още веднъж имаме планувано зарибяване, при започване на идващия месец още веднъж ще зарибим, като ще пуснем риба на друга възраст – както по-малък зарибителен материал, по този начин и риба, която ще става за улавяне, с цел да могат тези малчугани да продължат да упражняват заниманието си по реката. Защото в действителност, локалните дечица с доста старания, плод на дълготраен труд, може би към този момент 8-9 години поставяме старания Сдружението на ловците и рибарите, взаимно с клубовете по състезателен лов на риба да разпространяваме измежду децата този тип спорт, да ги извадим да бъдат на реката, а не у дома пред компютрите, да обичат природата, да я пазят, да я запазят ", сподели Иванов и още веднъж похвали децата: " И фактически постигнахме триумф в това. И самото отговорно държание на децата си пролича. Те се включиха както в събирането на мъртвата риба, по този начин и през днешния ден в зарибяването. Общината се грижи, доколкото е допустимо в провинцията, да организираме занимания за дечицата. Полагаме взаимни старания - общинското управление и неправителствените организации в лицето на Ловно-рибарското съдружие, клубовете по състезателен лов на риба, " описа Здравко Иванов. 

Ловното съдружие е осъществило един план, с който е построен експозиционен център, взаимно с Община Девин са създали мобилно приложение, с което да се разпространяват типовете водоеми, които се намират на територията освен на Община Девин, а на териториите на Батак и Доспат. Чрез този план се коментира на децата в кой сезон какъв тип риба могат да улавят, а в този момент концепцията се доразвива с център за разработване на изкуствени примамки.

" Идеята на този център е малчуганите да го посещават и по-големите им батковци да ги учат по какъв начин да си създават изкуствени примамки, които да ги ползват при ловенето на пъстърва. Също по този начин неведнъж сме организирали международни шампионати по улов на пъстърва и следва такова, като това също стимулира дребните. Виждайки състезатели на международно състезание да ловят риба на територията на нашата община, това още повече ги възпламенява по този тип спорт. Освен това, с Ловното съдружие и взаимно с Държавното ловно стопанство, посредством учебните заведения и детските градини организираме открити уроци на територията на ловното стопанство, с което те се срещат с типовете дивеч, метода, по който се подкрепя при изхранването, какви грижи се поставят за дивеча ", съобщи Здравко Иванов пред репортера ни Диана Бикова.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР