Децата са най-милата и любима част от живота на всеки

...
Децата са най-милата и любима част от живота на всеки
Коментари Харесай

Съветите на имунолога: как да победим в борбата с грипа при децата

Децата са най-милата и обичана част от живота на всеки родител. Поддържането на тяхното положително здраве и сила са приоритет и задача от първостепенно значение. Изпълнението и обаче, от време на време се оказва съществено предизвикателство, изключително, когато грипният сезон почука на вратата и се разположи удобно в всекидневието ни за месеци напред.

Наясно сме, че няма по какъв начин да го избегнем, само че има метод да се подготвим за по-лекото му прекосяване, както за родителите, по този начин и за децата.

Допитахме се до доктор Цветелина Великова, експерт по клинична имунология, която ни показа най-важното за това по какъв начин да запазим децата си здрави, енергични и щастливи по време на този и всички последващи грипни сезони.



Децата раждат ли се с имунитет или той напълно се построява?

- Имунитет при децата се заражда още с първите удари на сърцето в 8-а гестационна седмица, когато към този момент има завършени имунни кафези. Разбира се, по време на вътреутробното развиване, имунната система на бебето е незряла и към момента не работи добре. По същото време имунната система на бебето стартира да се образова и развива, тъй че когато то се роди, разполага с имунна отбрана, въпреки и несъвършена. Също по този начин новородените имат в кръвта си майчини антитела, които са минали през плацентата, като те пазят бебетата най-малко 6 месеца след раждането.

В първите 2-3 години от живота на децата се случва най-сериозното и интензивно образование на имунните кафези, заради срещата им с разнообразни непознати за организма субстанции и микроорганизми. Капацитетът на детската имунна система е голям и макар незрялостта си, тя действа добре, трупайки опит и памет.

Кои са основните стъпки, които би трябвало да следваме при построяването на имунитета на децата?

- Ние, като родители или хора, които се грижим за деца, можем да подпомогнем построяването на положителния им имунитет. Това може да се случи с няколко дребни, само че значими стъпки, свързани с метода на живот. Важно е да се грижим децата да се хранят добре (здравословно, балансирано), да имат задоволително игра на чист въздух и слънце, да имат физическа интензивност, да се наспиват добре (особено в часовия диапазон 22:00-2:00 ч.). Изключително благотворно влияние оказва и спазването на добра хигиена, както и да ги предпазваме от боледуване, колкото можем повече. Последното включва както отбягване на заболели хора, по този начин и имунизиране против ваксинопредотвратимите заболявания. Не на последно място - управлението на напрежението е основно за добре работеща имунна система.

Бонус съвет от Sun Wave Pharma: Интегрирайте Имунис, артикул на Sun Wave Pharma, в диетата на вашето дете. Това е прахче с прелестен усет на ванилия, което има задачата да поддържа положителния имунитет на детето ви. Може да го забъркате в киселото мляко с плодове или кашата за закуска, или просто да го разтворите във вода.

Има ли интервали от годината, в които би трябвало да предвидим усилване на имунитета на децата си авансово?

- Обикновено се сещаме за нашата имунна система, когато се разболеем от зараза. Това постоянно съответствува с някои сезони от годината, като да вземем за пример есенно-зимния интервал. Тогава започваме да се чудим дали сме създали всичко допустимо, с цел да благоприятстваме работата на имунната ни система. А в действителност за имунитета на децата и своя имунитет би трябвало да се грижим целогодишно. Това включва отбягване и ограничение на факторите в метода ни на живот, които потвърдено потискат имунитета ни. Трудно можем да приказваме за “засилване ” на имунитета, а и това не е належащо. В множеството случаи е належащо просто да го подкрепим. Това става с смяна в метода на живот към по-здравословен, а от време на време е нужна имуномодулация под формата на медикаменти и суплементи.

Има ли изпитан способ, с който можем да предотвратим честите настинки?

- Всички родители мечтаем за подобен способ, той даже би получил Нобелова премия. Истината е, че няма магическо копче, нито хапче, с което да предотвратим инфекциите. И да, децата в действителност по-често боледуват, поради незрялостта на имунната си система, само че всичко е самостоятелно. Има деца, които непрекъснато боледуват, и такива, които се разболяват доста рядко. Нашата роля като лекари - педиатри, общопрактикуващи експерти, имунолози, е да изключим имунен недостиг или друго заболяване на имунната система, след което да назначим индивидуализирана имуномодулация. Също по този начин е значимо да отбележим, че профилактиката и предварителната защита постоянно са по-благоприятни, в сравнение с лекуването.

Кои са най-честите недоволства по време на грип и простуда при децата?

- При децата острите респираторни болести и грип протичат, както при възрастните, с разликата, че доста по-бързо могат да се усложнят. Най-честите недоволства са висока температура, болки в гърлото, хрема, изнемощялост, кашлица. Обикновено тези положения минават без нужда от консултация с доктор. Ако детето не стартира да се усъвършенства до няколко дни или се утежни, е добре да се потърси здравна помощ.

При лекуването на гърло с какво би трябвало да сме внимателни?

- Лечението на гърлото се назначава от съответните експерти като общопрактикуващи лекари, педиатри, УНГ експерти, според от недоволствата. Някои симптоматични средства могат да се вземат и без рецепта, като би трябвало да са съобразени с възрастта на детето. При деца, които постоянно страдат от бактериално носителство в устата или носа, или чести инфекции на тези места, би трябвало да се обърне внимание и да се приложи по-специална профилактика.

Бонус съвет от Sun Wave Pharma: РиноСън, спрей за гърло на Sun Wave Pharma, е основан особено за деца и е с напълно натурални съставки. Той може да се трансформира в новото ви скрито оръжие за идващия път, в който детенцето ви се оплаче от болки в гърлото.

Каква е значимостта на натуралните съставки в продуктите за детско здраве, които избираме?

- Независимо дали са натурални съставки, или не, те би трябвало да бъдат изпитани, а тяхното деяние - потвърдено. Не всичко натурално е потребно, както и не всичко синтетично е нездравословно. Разбира се, в случай че в природата има съставна част, която може да се употребява за повлияване на функционалности в организма, то тя може да е включена в добавка. Отново, нейното деяние би трябвало да бъде потвърдено независимо и като композиция от други съставки в съответния артикул. Трябва да бъде потвърдена и сигурността на обособените съставки и на продукта като композиция от тях.

Д-р Великова отговори на някои от най-важните въпроси, касаеща здравето и имунитета на децата. Благодарение на нейните препоръки и на артикули за детско здраве на Sun Wave Pharma, задачата да предпазим децата си от боледуване наподобява надалеч по-постижима.

(в материала има продуктово позициониране)
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР