Децата са кът, а е пълно с ергени, които обаче

...
Децата са кът, а е пълно с ергени, които обаче
Коментари Харесай

Мъката на селски кмет: 40 ергени не щат булки, а бебета няма

Децата са ъгъл, а е цялостно с ергени, които обаче не желаят и да чуят за фамилен живот. Така се топи едно родопско село, в което безработицата е сведена до нулата.

Единственото бебе от началото на годината в девинското село Селча е родено във… Франция. Едва шест пък са малчуганите в локалното учебно заведение, оповестява 24rodopi.com. Това е един от най-големите проблеми в селото, което другояче има отлична инфраструктура – сменени водопроводи, канализация, две пречиствателни станции и отлично разположение, са констатациите на кмета на Селча Венелин Иванов.

„ Селото ни е доста хубаво, жителите са към 500, няма безработица, само че ни е най-болно, че няма деца. В момента в учебното заведение, което е до 4 клас, има едвам шест деца, а от новата образователна година, може и да го няма, макар че е предпазено “, споделя Иванов.

Той се ядосва на ергените в селото, които ги е преброил че са четиридесет, само че не желали да се задомяват. „ Ако всеки от тях се задоми и има по две деца, в селото ще си имаме задоволително и за градина, и за учебно заведение, само че не желаят “, ядове се кметът. Той е пресметнал и какъв брой фамилии през годините са напуснали селото, като съгласно него единствено 300 са се заселили в Пловдив.

„ В чужбина нямаме доста хора. Тези в селото си имат и работа, кой пътува всеки ден до Цалапица, Девин, Михалково и така нататък, само че работят. Малко фамилии са на гурбет зад граница, само че единственото новородено за тази година от селото е във Франция. Хубавото, е че в този момент майката си гледа детето в Селча “, разяснява още Иванов.

Той се надява да се резервира учебното заведение и повече младежи да се задомят, с цел да остане живо селото. „ От мен каквото зависи, аз го върша. Не сядам на кметския стол, непрекъснато оказвам помощ на хората и върша нещо по селото. Съпругата ми даде 500 лева за стол, само че аз не заставам на него. С персонални средства съм закупил и лампи за уличното осветяване и където е нужно ги заменям. Стремя се да оказвам помощ на хората, в случай че не съм аз на остарялата баба и дядо, няма кой да помогне “, прибавя още селският кмет.

Обезлюдяването е сериозен проблем в Родопите, като Смолян води в отрицателната ранглиста в страната, а от началото на годината едвам 99 бебета са проплакали в болничното заведение в Смолян.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР