Децата са изправени пред огромна опасност. Разпространението и използването на

...
Децата са изправени пред огромна опасност. Разпространението и използването на
Коментари Харесай

Държавата се самосезира: Започват масирани и денонощни проверки за продажба на райски газ

Децата са изправени пред голяма заплаха. Разпространението и потреблението на божествен газ взема застрашителни размери. Това сподели министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова и обяви, че стартират масирани инспекции за продажбата на веществото. 

" Трябва да се вземат решителни и бързи ограничения, това не може да остане по този начин. Имаме два казуса - чиновническо безхаберие, а другият е липса на закон, който да урежда този въпрос ", акцентира Нинова.

Във връзка с това министърът е наредил няколко ограничения. " Комисията за отбрана на потребителите стартира масирани и денонощни инспекции по заведения, нощни заведения, питейни заведения и в обществените мрежи на онлайн продажба на това вещество ", изясни тя.

На местата, където бъде открита продажба, ще се издава акт за краткотрайна възбрана за продажба. Който не съблюдава тази мярка го грози санкция от 25 000 лева

" Законодателно в редица страни е уредено посредством забрани, ограничавания. Ние нямаме нормативна рамка. Затова помолих ПГ на Българска социалистическа партия - още през днешния ден, до часове, внася две думи корекция в закона, които могат да спасят живота на доста деца ", акцентира тя.

Нинова се обърна и с зов към родителите да следят децата си, да алармират непрекъснато в КЗП. Като даде обещание, че от Комисията ще реагират и незабавно ще се отзовават тук-там, където е открита продажба.

Нинова се базира на отчет на Дирекция " Обществено здраве и здравен риск ", съгласно който райският газ е извънредно рисков. Той може да провокира оток на мозъка, в някои случаи и гибел, смъртоносна интоксикация посредством задушаване, енцефалопатия, невропатия, води и до неплодородие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР