Децата са готови за бъдещето, а образованието трябва да ги

...
Децата са готови за бъдещето, а образованието трябва да ги
Коментари Харесай

Светлината по пътя

Децата са подготвени за бъдещето, а образованието би трябвало да ги предизвиква да се грижат за представянето си от ранна възраст,  да надскачат персоналните си резултати  и да им оставя пространство за спорт, развлечения и развиване на прочувствената просветеност. Това е част от концепцията на просветителна група „ Светлина “, включващ верига от детски ясли, градини, главно новаторско учебно заведение и професионална гимназия по цифрови науки „ СофтУни Светлина “. Какво още прави модела мечтан и сполучлив, описват Веселина Радкова, създател, и Магдалена Димитрова, действен управител

- Как детето може да се приготви за бъдещето, в което ще има остатък от информация и мощна конкуренция на индивида с машината?

В.Р . Работим с футуристи, медици, психолози, геополитици, антрополози, невролози, с цел да подготвим децата и техните родители за 2040 година Всяка година променяме с 30% посоката към бъдещето.  Образованието не е единствено да научим детето да чете и написа, а да придобие умения да учи, да бъде независимо, положително, да се оправя със напрежението и осведомителния звук. Децата са подготвени за бъдещето. Те са с нови еволюционни качества за осведомителната ера, в която живеят. Образователната система обаче не е подготвена, възрастните – също. Много от нещата, на които в „ Светлина “ учим децата, не са включени в наложителното общоприетоо обучение, за което имаме лиценз. Образованието и грамотността ще стават все по-скъпи. Бившият ректор на Кеймбриджкия университет споделя: „ Ако образованието ви е скъпо, пробвайте незнанието “.  В България се счита, че огромните пари за обучение се дават едвам за колежа. Всъщност най-важното обучение и най-вече пари би трябвало да се дават тъкмо в яслената възраст – първите 4 години, които в 21. век са най-важни.

- Как се осъществя правилото, съгласно който учителят е другар, родителят е възпитаник, а детето е сътрудник?

В.Р. Нашата политика е холистичното обучение – детето е в центъра и всички възрастни сме обединени в негова изгода. Помагаме на родителите да се ориентират в голямото поле на информацията в посоката, в която са техните полезности.

М.Д. В „ Светлина “ използваме доста нововъведения. Въвеждаме международни трендове в нашите стратегии, само че имаме и доста авторски. Всички нововъведения са съгласно българската народопсихология. Защото през годините сме видели, че някои неща, които са работещи в други страни, за българския родител и дете не дават нужния резултат.

- Какви нововъведения въвеждате?

М.Д. Сред тях са персонален брандинг за ученика – той самичък да се грижи за портфолиото си от ранна възраст. Друга иновация е нова оценъчна система, интегрирана тази година в гимназията. Тя е ориентирана към персоналния резултат на детето – да покаже, че е надскочило резултата, който към този момент е постигнало. Няма по какъв начин да отменим двойката и шестицата, само че ученикът получава и мотивационно оценяване – за планове, ангажираност, разпоредителност, лидерски умения. В идващите години сме се насочили към хипериндивидуализирано обучение, което значи развиване на умения и познания по ползи. От тази година стартираме четиридневна образователна седмица, а петият ден е за отдих, за придобиване на умения, прочувствена просветеност, спорт, развлечения.

В.Р. Развиваме презентационни умения у децата. Учим ги по какъв начин да откриват плюсовете си, с цел да могат да покажат уменията си пред бъдещия шеф. Също и на щедрост, тъй като великодушният човек постоянно намира бъдещето.

- Как се разсънва геният в детето?

М.Д. Доказано е, че творчеството и любознателността при децата са от 300 до 500 пъти по-високи, в сравнение с при възрастните. Това, което би трябвало да направи учителят,
е да овладее силата на децата и да я насочи в вярната посока.

В.Р. Аз съм виждала отличници от влиятелни гимназии да споделят: „ Защо да сътворявам, аз просто извършвам “. В бъдеще рутинните действия от ден на ден ще се правят от роботите. Холистичната политика на „ Светлина “ е да научим децата, че изкуството е на всички места.
Те би трябвало да бъдат изобретателни. Да събират информация от
разнообразни науки и да основават нещо ново.

- Как е допустимо образованието да е развлечение?

М.Д. Игровият метод е доста по-лесно използван в начална учебна възраст. Докато гимназията, която имаме от 3 години, е интервалът на протеста на детето и постоянно с него се оказваме от двете страни на фронтовата линия. Но това, което успяхме да реализираме, е, че последната година измежду новозаписаните имахме голям % деца, които са при нас по рекомендация на наши възпитаници.

- Как концепцията за благополучие и разсъдливост се вписва в просветителния развой?

М.Д. Детските мозъци не могат да се оправят по верен метод с цялата информация, която ни залива. Резултатът е, че и учители, и деца стигат до прекомерно високи темпове на фрустрация. Решение са стратегиите wellbeing & mindfulness. През предходната година въведохме такава стратегия в „ Светлина “. Говорим повече за прочувствена просветеност, за утешение на мозъка. Ученикът би трябвало да има умения да намира салдото. Това ще му помогне да преодолява конфликтни обстановки, тревога, страхове.  От предходната година имаме херцова музика, която се пуска в часовете, тъй като усилва концентрацията. Имаме и стая за медитация. Учим децата от тригодишна възраст сами да се оправят, когато имат висока страст – без значение дали е наслада или яд.

В.Р. Работим с психолози, които не са в кабинета, а на килима дружно с децата, следят връзката и оказват помощ и на учителите, и на родителите.  

Даниела Денева. Интервюто е оповестено в бр. 08/20 година на сп. " Мениджър "  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР