Децата с увреждания са малтретирани и пренебрегвани в институции в

...
Децата с увреждания са малтретирани и пренебрегвани в институции в
Коментари Харесай

ООН: Децата с увреждания са малтретирани в сиропиталищата в Украйна

Децата с увреждания са измъчвани и подценявани в институции в цяла Украйна, предизвестиха специалисти на Организация на обединените нации.

Правозащитниците обявиха, че войната е влошила още повече ситуацията им и приканиха украинското държавно управление да поправи " историческите си неточности ".

Изявлението им идва откакто следствие на BBC News разкри необятно публикувани злоупотреби в сиропиталищата в страната.

Преди войната в домовете са живели над 100 000 деца и младежи.

Когато Русия нахлу през февруари, хиляди хора с увреждания бяха изведени от институциите и изпратени назад при фамилиите им.

Експертите на Организация на обединените нации настояват, че те са останали без никаква подобаваща поддръжка, което ги излага на риск от по-нататъшно малтретиране, живот на улицата или преобразяване в жертви на трафик.

Въпреки това хиляди хора към момента живеят в голямата мрежа от близо 700 институции в Украйна. Въпреки че тези места се назовават " сиропиталища ", 90 % от живеещите там имат фамилии.

Те са жертви на системата от руската ера, която насърчаваше родителите да предават децата си с увреждания на страната.

Много хора в украинското общество имаха вяра и към момента имат вяра, че децата с увреждания получават по-добри грижи в институция.

Един от специалистите, Джерард Куин, специфичен докладчик на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания, съобщи, че това е проблем, който от дълго време е предшествал войната - и е време Украйна да натисне " бутона за нулиране ".

" Всички войни разкриват исторически неточности и институционализацията е една от тях ", сподели той.

" Време е да действаме, да натиснем бутона за връщане към бъдещето. За задачата ни е нужен явен ангажимент от страна на украинското държавно управление да постави завършек на системата си за институционализация ".

Той съобщи, че при възобновяване на Украйна хората с увреждания би трябвало да бъдат приоритет - а страните и организациите, които ще оказват помощ за финансирането на това, би трябвало да влагат средства в поддръжка на общността, а не в продължение на живота на институциите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР