Децата от Русенската детска опера представят Премиера на оригинален концерт-спектакъл

...
Децата от Русенската детска опера представят Премиера на оригинален концерт-спектакъл
Коментари Харесай

На “Пътешествие в мюзикъла” ще ни отведат талантите от Русенска детска опера на 30 октомври

Децата от Русенската детска опера показват Премиера на автентичен концерт-спектакъл със подиуми от разнообразни мюзикъли, които съставляват репертоара на тяхната натрупа. В началото на новия креативен сезон този концерт се трансформира в артистично резюме на всичко, което са показали през годините на русенската и националната сцена. Този взор, насочен към предишното, се трансформира в самобитна опорна точка за новите креативен провокации, към които поема най-младата оперна натрупа на Русе.

Русенската детска опера е витален и деен колектив, скрепен от другарството и любовта към музиката. Тя е самобитна креативна школа, която разкрива необятните хоризонти на света на музиката.

Децата от Русенската детска опера работят под закрилата и с поддръжката на Държавна опера-Русе, вземат участие постоянно и в продукции на русенския оперен спектакъл.

Диригент - Свилен Димитров

Сценарий - Илия Деведжиев

Режисьор - Росица Деведжиева

Хореография - Малина Арнаудова

Участват:

Солисти и хор от Русенска детска опера

Оркестър на Държавна опера - Русе

Вече осем години групировката образова и въодушевява, построява актьори и аудитория. В Русенска детска опера вземат участие сред 35 и 50 деца от 1 до 12 клас. „ Малките реализатори излизат на професионална сцена с професионален оркестър и получават грижата на професионален театрален екип. “ – акцентира сценаристът на групировката Илия Деведжиев. Обучението е в трите съставния елемент на мюзикъла – танц, спектакъл и вокално изкуство. През годините някои от участниците избират да продължат образованието си във висши учебни заведения по тези специалности.

“Смятаме, че сме си свършили работата. И в този момент продължаваме да приобщаваме нови деца. “ – прибавя диригентът и вокален възпитател Свилен Димитров. Така надарени възпитаници се привързват прочувствено към изкуството и се построяват като създатели. „ Те идват стимулирани, подготвени да научат колкото може повече. Това пък на нас ни дава криле да им дадем колкото може повече. “ – разказва въздействието театралният възпитател и режисьор Росица Миновска.

Русенска детска опера предизвиква надарените младежи да се развият в изкуството, само че и построява нови публики. „ Покрай участниците приобщаваме към театралните изкуства много други деца. Техни другари ги виждат в нова светлина, привързват се към изкуството, идвайки на подготовка или премиера. И в случай че не станат актьори, то те най-малко ще бъдат възпитани в естетическо отношение като взискателна аудитория. “ – показва Росица Миновска.

“Русенска детска опера има значимата задача да притегли самите деца към изкуството и те да продължат своя път в него, само че притегля и огромна аудитория – съученици, родители, родственици. Тя влиза освен на техни спектакли, а и на останалите продукции на операта. Така че това е задача за продължение на изкуството. “ – акцентира Свилен Димитров. Изграждането на нови публики е на доста равнища. „ Маята на нашата детска опера пристигна от Варненската детска опера, само че по формат е неповторима, тъй като нашите деца излизат на професионална сцена и изваждат на бял свят краен театрален артикул. Деца играят за деца – тази формула работи доста повече, в сравнение с можем да си представим. Техните връстници ги виждат по какъв начин играят, пеят и танцуват. “ – прибавя Илия Деведжиев.

На доста равнища е и построяването на младите гении. Свилен Димитров извежда значимостта на съчетанието на три типа изкуство, с които другояче децата нормално се занимават поотделно – вокално, актьорско и танцово: „ Правим съществени творби, които имат огромни условия към вокалните качества на участниците. Работата върви доста леко, тъй като децата са доста стимулирани, с невероятни качества – и вокални, и актьорски, оправят се доста добре с тежките задания. Това ще си проличи и в този театър. Те желаят да работят, желаят да се развиват. “ С лекост работи и хореографът Малина Арнаудова: „ Работата ни протича отлично. Децата са стимулирани, чудесни, интелигентни и бързо напреднахме. “

С добитите познания гениите имат и подготовка за присъединяване в спектакли на Държавна опера – Русе. „ Те напълно отговорно се отнасят към задачата, навлизат незабелязано в огромното изкуство и стартират да го възприемат по-лесно, стартира да им харесва повече и с огромно наслаждение вземат участие в тези спектакли. “ – обрисува пътя напред диригентът Свилен Димитров. Дори съвсем напълно от деца е актьорският състав на „ Рицарски поход “ – режисура на Държавна опера – Русе, която бе отличена с две награди „ Кристална лира “ от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Нова стъпка в развиването на гениите е тяхната идна премиера – „ Пътешествие в мюзикъла “. Децата ще показват песни от творби, които са от по-далеч обратно във времето – „ Уестсайдска история “, „ Магьосникът от Оз “, „ Клетниците “, както и от по-близки до съвремието „ Малката нимфа “ и „ Красавицата и звярът “. Всяко е показан с няколко песни, а всички са обединени от свързващ воин, който ни води в пътешествието. Характерно е, че изпълнявайки обособени песни, участниците не построяват един облик в развиването на сюжета, а непосредствено влизат в съответни сцена и положение. Това е следващо предизвикателство, в което младите гении израстват. Част от тях наближават пълноправие, а са били възпитаници от 2 – 3 клас, когато се е създавала Русенска детска опера. „ Много е забавно да видиш едно дете, което е играло преди години лъжичка, по какъв начин в този момент пресъздава облика на Жан Валжан. Доволни сме да следим този развой на израстване. “ – отбелязва развиването Росица Миновска. Малина Арнаудова прибавя: „ Виждаш по какъв начин едни напълно мънички деца стартират да имат чувство за тялото, за пространството, за придвижването в него, за хореографията. “…

Билети на каса Опера и онлайн на

www.ruseopera.com
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР