Децата от едно от най-големите училища в Софийска област -

...
Децата от едно от най-големите училища в Софийска област -
Коментари Харесай

С дарения направиха модерни басейни в най-голямото училище в Етрополе

Децата от едно от най-големите учебни заведения в Софийска област - СУ " Христо Ясенов " - гр. Етрополе, от 2022 година ще имат два нови съвременни закрити басейна. Те са направени с дарения по Благотворителна на Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг, част от Група ГЕОТЕХМИН - най-големия шеф в района. Едното от оборудванията е с размери 25 / 12,5 м, напълно е реновиран и различен басейн за по-малките деца. Това е скъпа облага за учебното заведение, в което учат 740 възпитаници, измежду тях са и възпитаниците на Футболна академия " Христо Стоичков ".

Басейните са част от спортния комплекс, който включва и физкултурен салон и е бил открит на 24 май 1988 година Те не работят от 2016 година поради проблеми с отоплението и неприятна вентилация.

В началото на годината в помещението с басейна са сложени четири влагоуловители и радиатори, с цел да може да действа новата парна апаратура. Приложени са модерни решения - в облицовката на самия басейн, както и на окачения таван - той е с огледално покритие и отразява светлината и водата. Поставена е специфична висококачествена настилка срещу хлъзгане, а на огромния басейн има стартови блокчетаза скок във вода. Направени са нови съоръжения - електрическа, вентилационна и водопроводна, както и нови съблекални, бани, лед осветяване.

 фотография: Група ГЕОТЕХМИН

" За нас този план е доста значим. Спортът е необходим за всички възпитаници, още повече в изискванията на пандемия, когато те са обездвижени и въпреки и отчасти, само че обществено изолирани. Децата на Етрополе плуват, само че единствено дребна част от тях, а и с цел да го вършат, пътуват ежеседмично до Ботевград. Сега, напълно скоро, те ще могат да изживяват своето наслаждение от плуването в родния град. " - споделя Мила Манчева, шеф на учебното заведение. Със средства на общината следва да се направи обзавеждане на басейна, да се ремонтират общите елементи - коридори, предверие, стълбище и след приемане на позволение от РЗИ да се вкара басейнът в употреба " - добавя тя.

Проектът е част от огромния ремонт в учебното заведение, контрактуван с подписването на съглашение сред кмета на общината Димитър Димитров и четирите сдружения за осъществяване на социално-значими дела в община Етрополе.

През 2021 година парната апаратура в огромната постройка е сменена и отоплението минава от котли с дизелово гориво на газ. Направени са редица други придобивки за учениците от СУ " Христо Ясенов ", измежду които ремонт и дъбова настилка в огромния физкултурен салон. Изградена е и парна апаратура в постройката на общежитието, в което живеят възпитаниците на Футболна академия " Христо Стоичков ". Дотогава там за отопление се е употребило електричество. Г-жа Манчева е щастлива, че енергийната успеваемост е нараснала и децата са на топло и в класните стаи, и в общежитието.

" Когато през септември 2020 година шефът на Геотехмин проф. Цоло Вутов ми се обади и попита по какъв начин може да помогне за учебното заведение, бях доста последна по време на първия ни диалог - споделих, че е доста евентуално да се наложи да затворя учебното заведение заради липса на отопление. Много благодаря на този спомоществовател за положителното, което не стопира да прави за учебното заведение ", споделя Мила Манчева.

Благотворителна на Група ГЕОТЕХМИН, учредена по самодейност на проф. дтн инж. Цоло Вутов, е стратегия за щедрост и обществена отговорност, поставяща си за цел непринудено подкрепяне на разнообразни значими дела, като една от тях е образованието.

* наличие на Група ГЕОТЕХМИН
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР