Децата от детска градина Бодра смяна“ в Горна Оряховица ще

...
Децата от детска градина Бодра смяна“ в Горна Оряховица ще
Коментари Харесай

Депутатът Явор Божанков дари модерни уреди за пречистване на въздуха в детска градина

Децата от детска градина „ Бодра промяна “ в Горна Оряховица ще се радват на изцяло чист от фини прахови частици въздух. В навечерието на Коледа националният представител от Българска социалистическа партия Явор Божанков направи подаяние на забавачката от уреди за филтриране на въздуха. Така 108 малчугани ще бъдат защитени от последствията на мощното замърсяване в града.

„ Правя това подаяние, с цел да защитим най-уязвимите – нашите деца. За да дам образец и да прикани към дейности “, сподели националният представител, когато беше посрещнат в градината.
Подарените от депутата машини са измежду най-модерните в своя клас. Чрез HEPA фитър те почистват до 99.9% от финните прахови частици, даже с величина под 2.5 микрона, които са най-опасни за здравето. Чрез система с обособен филтър пречиства до 93.5% от органичните съединения, убива бактерии и вируси. Системата прави катализа, която отстрани и нездравословните химически съединения. Машината защищава от алергии, а филтрираният въздух е предварителна защита против астма.

Така за децата ще бъде обезпечена оптималната отбрана против последствията от високите равнища на замърсяване. Уреди ще бъдат сложени във всяка от четирите занимални в постройката.

„ България е измежду страните с най-мръсен въздух в Европа. Горна Оряховица от своя страна е измежду общините, които имат най-мръсен въздух в цялата страна. Най-опасно е въздействието на финните прахови частици с величина под 2.5 микрона. Веднъж попаднали в белите дробове, те не излизат от там и бавнo ни убиват. Пораженията не настъпват незабавно и това прави виновникът мъчно видим. Между 14 и 18 хиляди българи умират на година поради замърсен въздух “, стимулира дарението си националният представител. Той напомни, че България е наказана от Европейски Съюз.

Народният представител прикани всички детски градини да бъдат оборудвани с уреди за филтриране на въздуха. „ Моята самодейност ще има непосреден резултат. Ако общината реши да я поддържа можем да осигурим чист въздух във всяка детска градина на територията на общината. Това ще даде резултат незабавно. Без тактики, без администрация “, сподели депутатът.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР