„Децата ни са изправени пред огромна опасност. Разпространението и използването

...
„Децата ни са изправени пред огромна опасност. Разпространението и използването
Коментари Харесай

Вицепремиерът Корнелия Нинова: Започват масирани и денонощни проверки за продажба на райски газ

„ Децата ни са изправени пред голяма заплаха. Разпространението и потреблението на по този начин наречения „ божествен газ " заема застрашителни размери. " Това сподели министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова и разгласи, че стартират масирани инспекции за продажбата на веществото.

„ Според Доклада на дирекция „ Обществено здраве и здравен риск ", отдел „ Токсикология ", с който се снабдихме през днешния ден от Министерството на здравеопазването, веществото е извънредно рисково. " То може да провокира оток на мозъка, в някои случаи и гибел, смъртоносна интоксикация, посредством задушаване, енцефалопатия, невропатия. Води и до неплодородие.

„ Трябва да се вземат решителни и бързи ограничения. Това не може да остане по този начин. Имаме два казуса. Единият е чиновническо безхаберие, а другият е липса на закон, който да урежда този въпрос. Още на 15 май е имало съвещание на Националния съвет по наркотични субстанции, където откакто са открили заплахата от това вещество, участниците са решили, че занапред би трябвало да вършат разбор за нуждата от предприемане на нормативни промени и допълнения на законодателната рамка.

И не се знае докога ще върви този разбор. Нямаме никакво време за разбори. Днес и в този момент би трябвало да вземем незабавни ограничения ", разясни Нинова. И изрично съобщи, че още през днешния ден от Комисия за отбрана на потребителите стартират масирани и денонощни инспекции по заведения, нощни заведения, питейни заведения и в обществените мрежи на онлайн продажба на това вещество. „ Там, където откри, че това се случва, ще издава акт за краткотрайна възбрана за продажба, който не съблюдава тази мярка, го грози санкция от 25 хиляди лева ", акцентира икономическият министър.

По думите й вторият въпрос е законодателен. Министър Нинова разяснява, че екипът й е ревизирал и интернационалния опит, като излиза наяве, че този въпрос в редица страни е организиран посредством забрани и посредством ограничавания. „ Ние нямаме нормативна рамка. Затова помолих парламентарната група на Българска социалистическа партия още през днешния ден, до часове, да внесе две думи, корекция в закона, които могат да спасят живота на доста деца. Става дума за Закона за протекция на детето, където в текста, който не разрешава продажбата на цигари и алкохол да се добави и възбрана за продажба на диазотен оксид, т.е. „ божествен газ ", изясни вицепремиерът.

В умозаключение тя съобщи, че без значение от това дали ще има държавно управление или не - казусът би трябвало незабавно да бъде решен, тъй като касае живота на децата. Тя насочи зов към родителите да бъдат съпричастни и да алармират непрекъснато Комисия за отбрана на потребителите (КЗП), които ще имат уговорката да реагират и навреме да се отзовават тук-там, където е разпозната продажбата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР