Децата не заразяват, един учител може да пренесе заразата на

Децата не заразяват, един учител може да пренесе заразата на ...

Проф. Ива Христова: Скоро у нас ще има трета бустерна дозаДецата не заразяват, един учител може да пренесе заразата на цяла класна стая

Тази доза се прави 8 месеца след втората и се прави за подсилване на имунитета. Ще се препоръча за хора с имунен дефицит, за онкоболни, както и за възрастните над 65 години", обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Скоро у нас ще има трета бустерна доза от ваксините срещу коронавирус. Ще има такава препоръка за определени рискови групи. Това заяви пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

"Тази доза се прави 8 месеца след втората и се прави за подсилване на имунитета. Ще се препоръча за хора с имунен дефицит, за онкоболни, както и за възрастните над 65 години", обясни Христова.

Тя добави, че децата не заразяват, а биват заразявани и обясни, че един учител може да пренесе коронавируса на цяла класна стая.

Затова е важно възрастните да са имунизирани, обясни още Христова.

"Тези с наднормено тегло и с вродени заболявания са рисковите групи сред децата и за възрастовата категория, за която е разрешено, трябва да има ваксинация", каза още тя.

Ива Христова обясни и че мерките трябва да се спазват и от имунизираните, защото при някои има спад на антителата след време поради особености на организма.

Специалистът коментира и новият "Мю" вариант, като подчерта, че засега той не е масов. Тя прогнозира, че в следващите две седмици ще има покачване на случаите, но се надява после да има плато и случаите да са под 3000.

Източник: fakti.bg