Децата на родителите със средно и висше образование се справят

...
Децата на родителите със средно и висше образование се справят
Коментари Харесай

Децата на необразовани родители затънали още при е-обучението |

Децата на родителите със приблизително и висше обучение се оправят най-малко два пъти по-добре с образователния материал от тези с необразовани родители. Проблемът не поражда с е-обучението, наложено поради пандемията, само че съществено се задълбочава. Това демонстрира разбор на Министерството на образованието и науката.

По време на това образование ножицата сред двете групи се е разтворила още по-широко, предизвестяват от МОН.

На националното външно оценяване по български език и литература в VII клас тази година учениците на родители, които не са ходили на учебно заведение, са постигнали едвам 25% от междинния резултат за страната. Половината от междинния брой точки имат децата от фамилии с главно обучение. На другия полюс са децата на висшисти. Те надвишават междинния резултат с 29 процентни пункта. Учениците от фамилии със приблизително обучение имат резултати към междинното ниво.

Сходна е картината от НВО след VII клас по математика. Резултатите на децата на висшистите са с 39 процентни пункта над междинните. Децата на необразовани родители са постигнали 38% от междинното ниво. Разликата е повече от 3,5 пъти.

21% от учениците са получили под 30% от оптималния брой точки на НВО по български. По математика са съвсем половината. Има риск тези деца да отпаднат от просветителната система.

При зрелостниците от фамилиите с най-голям и с най-нисък учебен статус разминаването в знанията по български език и литература е съвсем 2,5 пъти. Децата на висшистите реализират 118% от междинния резултат, а тези на необразовани родители – 48%.

Данните от всички национални изпити демонстрират още, че образованието от отдалеченост се е отразило доста по-зле на учениците от по-слабо образовани фамилии, в сравнение с техните връстници с по-добре образовани родители. През тази година в VII клас резултатите по български език и литература при първата група се утежняват с 13,8% спрямо 2019 година, до момента в който при втората – единствено с 1,5%. По математика спадът в резултатите е надлежно 15,6% и 1,4%.

Подобно и ситуацията на матурата по български език и литература в XII клас. Зрелостниците от необразовани фамилии демонстрират с 11,1% по-слаби резултати по отношение на 2019 година Постиженията на дванадесетокласниците с родители висшисти понижават с по-малко от 1% спрямо последната година с обикновено присъствено образование.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР