Децата на починалите олимпийски медалисти, които в периода между 2005

...
Децата на починалите олимпийски медалисти, които в периода между 2005
Коментари Харесай

Депутатите разшириха кръга на лицата с месечни премии за олимпийски медали

Децата на умрелите олимпийски медалисти, които в интервала сред 2005 и 2008 година са получавали месечна награда от " Български състезателен тотализатор " ще могат да я получат със задна дата за интервала от 18 януари 2019 година Това стана с признатите на първо и на второ четене промени в Закона за физическото образование и спорта.

По предложение на народния представител от " Обединени патриоти " Славчо Атанасов поправката, с която се уголемява обсегът на отпусканите от страната награди, бе подложена на второ четене в границите на днешното пленарно съвещание и бе дефинитивно призната с 95 гласа " за ", нула - " срещу " и един въздържал се.

" Днес взехме решение един извънредно сериозен обществен проблем ", съобщи Атанасов след приемането на наредбата.

Вносителят Стефан Апостолов от ГЕРБ стимулира предлаганите промени. Той уточни, че с тях се преодолява неравнопоставеното отнасяне на децата, носители на едно и също право - това на месечната парична помощ, отпускана на наследници на умряли олимпийски медалисти.

" Колеги, това е по-скоро идея. Така можем да изразим отношението на благодарност на страната към лицата, донесли олимпийска популярност ", сподели депутатът.

По думите му помощта, която ще получат наследниците на олимпийските медалисти ще е до навършване на пълноправие или до продължение на висшето обучение и до навършване на 25 годишна възраст.

Народният представител Севим Али от Движение за права и свободи съобщи, че в действителност има празнина в нормативната уредба и тази корекция би трябвало да бъде призната. Той заявява поддръжка за смяната.

Весела Лечева от ПГ " Българска социалистическа партия за България " съобщи, че отвън обсега остават спортистите, които носят медали от международни и европейски шампионати.

" Извън тази политика и тази процедура за пожизнени награди, остават международни първенци, европейски първенци ", уточни тя и добави, че все по-малко са олимпийските оценки, а и българските спортисти все по-трудно стигали до тях.

" Имаме европейски и международни първенци, които не могат да се възползват по никакъв метод от някаква финансова или друга поддръжка от страната. А ние изискуем такава поддръжка ", сподели депутатът.

Според отчета на комисията по въпросите на децата младежта и спорта в остарялата нормативна уредба до 2008 година златните олимпийски медалисти, прекратили дейната си спортна активност, са придобили правото на месечна награда според наредба от анулирания Закон за физическото образование и спорта. Носителите на сребърни или бронзови олимпийски медали, са имали същото право според текст от Устройствения устав на Държавно дружество " Български състезателен тотализатор ". С гласуваното изменение на Закона за физическото образование и спорта от 2008 година правото на пожизнена месечна награда, отпускана по реда на закона, се разгръща върху всички олимпийски медалисти, прекратили дейна спортна активност.

Като пропуск се показва, че в в този момент настоящите текстове от Закона за физическото образование и спорта, са изключени децата на умрелите олимпийски медалисти - носители на сребърен и бронзов орден, които са получавали награда, след преустановяване на дейната си спортна активност, наредбите, касаещи Устройствения устав на Държавно дружество " Български състезателен тотализатор ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР