Децата на 90-те вече са на възраст между 30 и

...
Децата на 90-те вече са на възраст между 30 и
Коментари Харесай

Помните ли ги? С тези игри израстнаха няколко поколения българчета

Децата на 90-те към този момент са на възраст сред 30 и 40 години. Те са единственото потомство, което имаше опцията да израсне по едно и също време във физичесия свят с игри по улиците и във виртуалния, който след 1992-1994 година стартира последователно да се отваря към необятната аудитория в България, написа "Флагман ".

Като такива, тези младежи у нас са осведомени както с уличните занимания – Криеница, Стражари и апаши, Куцанка; по този начин и с някои от по-нестандартните и необикновени за времето си игри – конзолните и компютърните.

Не всеки през 90-те години имаше компютър вкъщи, а още по-малко бяха тези, които имаха интернет, който през тези години работеше с модем на "невероятната скорост " от 20-30 килобайта в секунда.

Флагман.БГ през днешния ден показва лист с компютърните и конзолни игри, с които няколко генерации израснаха и които са се трансформирали в паметни за една цяла възрастова група у нас. Тези, които малко или доста са трансформирали живота на мнозина. Ще разделим листата на две елементи, започвайки с игрите за елементарния геймър и завършвайки с тези, от които произлезе понятието е-спорт * .

5. Супер Марио



Вероятно няма човек на планетата, които най-малко е е чувал името на мустакатия италианец в червен гащеризон. Супер Марио беше класика. Геймплейът на този сайдскролър беше освен занимателен за най-малките, само че и извънредно кондензиран с провокации за тези, които желаеха да усъвършенстват уменията си с контролера.

Реално това е втората игра от поредицата и тя не е основана през 90-те години, само че по справедливи аргументи нейната известност у нас се разви изключително доста след рухването на социалистическия строй и по този начин действително тя е позната на децата родени след средата на 80-те години и известна на тези, родени даже след 2000 година

Популярността й не е инцидентна – тя е представена от мнозина като една от най-великите видеоигри правени в миналото. А съчетанието сред лесни за научаване контроли и извънредно сложен развой на рационализиране в потреблението им съвършено, трансформират Супер Марио в едно от най-запомнящите се заглавия в гейминг промишлеността.

4. Tyrian



Едно от заглавията, които не събраха особена известност в България по време на излизнаето му през 1995 година, само че съумяха да наваксат откакто на пазара се появиха компилационни дискове с доста игри – несъмнено презаписани и... граничещи с легалното. Tyrian е легенда в жанра на скроловите шутъри.

Смята се за една от тези игри, които толкоз добре са преработили концепциите във към този момент натрапен род, че са го предефинирали. Освен големи дози екшън, експлодиращи галактически кораби, разнородни терени и цялостна кустомизация на своя летателен уред, играчите имаха опция да играят в това число и мултиплейър, въпреки от един компютър.

Малко прочут факт за тази игра е, че основателите й в действителност са небезизвестните Epic Games, който в наши дни са се трансформирали в движещата мощ зад гейминг промишлеността, притежавайки и разработвайки всички итерации на Unreal Engine, както и известната измежду днешната юноша игра Fortnite.

3. Wolfenstein 3D



Няма по какъв начин игра от този диаметър да не попадне в този лист. Издадена през 1992 година от id Software – компанията, която спри зад Doom и Quake, Wolfenstein 3D е извънредно значима за развиването на жанра на така наречен „ шутъри” като цяло.

Малко са тези, които под една или друга форма не помнят центрирания по средата на екрана револвер или пушка, с който злостно и безпощадно покосяваха редица след редица нацисти в бункерите под Третия райх, влизайки в ролята на Уилям Бласковиц.

Играта постоянно е описвана като „ една от най-хубавите правени някога” и въпреки тя да не е първата, която още при започване на 90-те употребява базово триизмерното пространство, тя е първата, която доближи до необятните маси и разпространява стрелбата от първо лице на екрана. За това свидетелстват и 200 000 продадени копия за по-малко от година.

2. Tomb Raider



Гледай тук горе, тук са ми очите. Малко, фактически малко, са момчетата, които не помнят обилната основна героиня в тази поредност от триизмерни игри от трето лице. Е, името й постоянно бе бъркано за Tomb Raider, когато в реалност то е Лара Крофт, само че това е без значние.

Въоръжена с невиждам съблазън, облечена в зелено потниче, къси къси панталони и ботуши, с дълга до коленете коса на плитка – никой не може да не помни приключенията на Лара Крофт и двата й огромни... револвера.

Издадена за пръв път през 1996 година този шедьовър за времето си сложи ново начало в тримерните компютърни игри и даде опция за същинска еволюция в дизайна и мисленето на програмистите.

Иновативната и графика, геймплей и метод, по който играчът взаимодейства със света завоюваха на Tomb Raider редица награди и отвориха вратите на гейминг промишлеността към изцяло нови граници на въображението.

1.(1) Grand Theft Auto и GTA 2



Няма по какъв начин този лист да е цялостен, в случай че не прибавим към него „ бащата” на игрите от вида „ отворен свят”. Grand Theft Auto или за малко GTA, както и наследникът му GTA 2, дадоха на играчите опция да влязат в изцяло виртуален нов свят, който е отворен за всяко тяхно предпочитание.

Да, в игрите имаше история, която можеше да бъде проследена, само че дано не се залъгваме... кое е по-интересно?

Да станеш топ началник на мафията и да избиеш конкуренцията или да... намериш и откраднеш скрития в третия район на Anywhere City танк и да сееш безпорядък и опустошение, невиждано по мащаб преди?



Освен чистото развлечение, което доставяше на играчите, GTA, противоречиво, само че доста основателно, е основоположникът на модерните Open World компютърни игри. Като такава, тя безспорно заслужава номер 1 в този лист.

1.(2) Half-Life



Излязла в самият завършек на 90-те - през 1998 година тази компютърна игра, създадена от Valve Softwares е безспорният крал в този лист.

Истински шедьовър освен образно, освен като история, само че и като незабравимо прекарване за милиони геймъри по целия свят, Half-Life безспорно е върхът на геймингът през 90-те години.

Тя пренаписва напълно методът, по който играчите взаимодействат с виртуалния свят, потапя всеки в нова действителност и основава след себе си паметна поредност, която и до ден сегашен не е приключена (Valve, апелирам ви... Half-Life 3, не Alyx). Тази игра изцяло предефинира бъдещето на всички шутъри.

До през днешния ден тя е считана за най-великия first person shooter юридически в миналото и има аргументи за това. След нея гейм промишлеността последователно стартира да схваща, че това е пътят към триумфа и по този начин бе посято началото на други паметни игри от новото хилядолети, като Call of Duty, Medal of Honor, Battlefield и др.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР