Децата на 90-те си падаха по бритпоп, знаеха стъпките на

...
Децата на 90-те си падаха по бритпоп, знаеха стъпките на
Коментари Харесай

Великите любовни истории: Кърт Кобейн и Кортни Лав – когато се казваш “Любов”, но любовта ти носи смърт

Децата на 90-те си падаха по бритпоп, знаеха стъпките на хореографията от клипа на Can’t Touch This и Baby One More Time и бяха изгледали по няколко пъти шедьовъра на режисьора Дани Бойл “Трейнспотинг ” поради жестокия саундтрак, включващ осъществявания на такива луди глави като Иги Поп, Браян Ино и Underworld. Но тези деца познаваха и токсичното замайване от гръндж музиката и безпогрешно надушваха миризмата на тийнейджърския дух. Smells Like Teen Spirit  на Nirvana се трансформира в химн нацяло едно суб-поколение на поколението X, което имаше за своя съществена задача да се пребори с дразнещия полиморфен и фосфорисциращ кич на 80-те.

В очите на тези млади бунтарчета, които се мотаеха с немити коси и раздърпани облекла, Кърт Кобейн и Кортни Лав се доближаваха най-близко до визиите им за крал и кралица. Е, най-малко в света на различния рок.  За  доста хора в тези години Кърт и Кортни бяха гръндж версията на Джон и Йоко и на дивите пънкари Сид Вишъс и Нанси Спънджън.

Тяхната любовна история обаче бие по неортодоксалност и смъртоностност тези на множеството фамозни рокаджийски двойки в историята.

 Kurt Cobain And Courtney Love

Които от вас помнят точния ден и час, когато са срещнали любовта на живота си, апелирам да си вдигнат ръка! Оцелялата половинка от днешната съпружеска двойка, Кортни Лав, помни. Е, най-малко тя по този начин твърди, тъй като не може да сме сигурни до каква степен дълготрайната й памет не е повлияна от белия прашец, който рокаджийката с наедрял кокъл и зле изрусена коса  е взимала с цели кофи по това време.

12 януари 1990 г.  Денят е петък, 23:00 ч.  Това е моментът, когато погледите на 23-годишния Кърт и 26-годишната Кортни се срещат на дансинга в неугледния, дребен нощен клуб “Сатирикон ” в Портланд, щата Орегон. Двамата се оказват едновременно на едно и също място, тъй като Nirvana са получили стабилен задатък, с цел да забиват на сцената в клуба, а пък Кортни е там, тъй като излиза с един от членовете на подгряващата група, Оily Bloodmen. Всъщност Кортни не е просто нечие гадже, тъй като към този момент е съумяла да направи име в рокаджийските среди като вокалистка на групата Hole. Kакто си седи в сепарето, облечена в алена рокля на точки, и си пие, Кортни първа вижда бъдещия си брачен партньор, който таман се готви да излезе на сцената. “Хей, пич! ”, провиква се тя. “Знаеш ли, че приличаш на Дейв Пърнър[1]? ”, провиква се тя. Мда, несъмнено това е ексцентрична фраза за свалка, да не приказваме, че желанието на Кортни е да се подиграе с чорлавия юноша. В интерес на истината Кърт в действителност наподобява малко на вокалиста на Soul Asylum поради дългата си, невчесана коса, която мие единствено един път седмично с шаблон сапун за пране. На обидата Кърт реагира стремително.

“Шибанякът ме събори на пода, лепкащ от разлята бира, дребосъче! “ спомня си Лав. “И то до момента в който по джукбокса вървеше обичаната ми ария на Living Color. ” Егати наглостта – да се сборичка с кокона по-висока и по-яка от него! Но очевидно тъкмо по този начин е съумял да притегли вниманието освен на публиката в клуба, само че и на самата Кортни. Въпреки че реагира нападателно на закачката, истината е, че на Кърт му идва да изчукала на момента нафуканата мацка, която го е подиграла, само че се въздържа, тъй като откъм бара зорко го следи гаджето му.

Съдбата прави по този начин, че пътищата им да се пресекат още веднъж през идната година. Nirvana към този момент са в апогея на славата си, а Кобейн – в апогея на депресията, провокирана точно от бързо сполетялата го популярност. Яката мацка от “Сатирикон ” освен че, без да се церемони, се намъква в леглото му, само че и го среща с едно “приятелче ”, от което няма да може да се отърве до края на живота си – хероина.

 Kurt Cobain, Courtney Love and baby Frances Bean attending the 1993 MTV Music Video Awards in Los Angeles 09/02/93

В началото на запознанството им на Кортни Лав въобще не й харесва по какъв начин Nirvana звучат – саундът на групата е прекомерно метъл за нейния усет. Мнението й се трансформира на 360 градуса, откакто си купува албума им   “Silver ”, за който в следствие споделя: “Когато си го пуснах… Леле боже, напряко ми изгърмяха бушоните! За малко ги бях изпуснала тия момчета. ” Едно несъмнено парче на B-страната, “Dive ”, става най-любимата й за всички времена ария на Nirvana. “Звучеше секси и по едно и също време с това необичайно. Абе беше напряко гениално! ” Всъщност Кортни се влюбва първо в гения на Кърт, а по-късно в него.

Първият човек, на който признава, че си пада по Кърт, е барабанистът на Nirvana Дейв Гроул. А той на собствен ред й споделя това, което тя има най-голяма потребност да чуе сега, а точно, че Кърт към този момент е свободен, тъй като наскоро с гаджето му са скъсали. Еха, страхотна вест! Кортни изпраща на Кърт кутия във формата на сърце, съдържаща, меко казано, странни предмети – порцеланова кукличка, три хербаризирани рози, минатюрна чаена чаша и морски раковини, гланцирани с шелак. Ако одеве си помислихте, че този жест би трябвало да е въодушевил Кобейн да напише “Heart-Shaped Box ”, си е тъкмо по този начин. А знаехте ли, апропо, че Кърт е имал нещо като култ към куклите? Обичал е да прерисува лицата им и да лепи кичури човешка коса върху пластмасовите им глави. Да, звучи леко злокобно, само че на фона на случилото се в живота му по-нататък, и тази му чудноватост някак наподобява напълно естествена.

 Nirvana Perform Live In Frankfurt

Към средата на 1991-а Кобейн е на 100 % уверен, че в лицето на Кортни е срещнал “най-страхотното момиче на света ”. В един миг обаче приятелите му стартират да се нервират от непрекъснатите му врънкания: “Кортни сподели това ” и “Кортни сподели това. ” При това двамата даже не са гаджета! А когато в последна сметка стават такива, той изцяло превърта. Лесно и бързо влиза в кожата на наркоман, тъй като в неговите показа това е ролята, която най-вече би му прилягала, в случай че желае да се впише изцяло в нейния свят.

“По това време взимах по-малко хероин, ” споделя Лав. “Все още ми харесваше да се треса, признавам, обаче Кърт, който към този момент се беше закачил крепко за дрогата, напряко ме озадачаваше с фантазиите си по отношение на бъдещето. Обичаше да споделя, че щом направи три милиона, ще зареже всичко и ще се отдаде напълно на хероина. ” Самият Кърт оприличава връзката им на привличане на противоположностите, все едно са “минерална вода и киселина за батерии ”. Само че кой е водата и кой – киселината по този начин и не прецизира.  Феновете на Nirvana пък, които в никакъв случай не са харесвали Кортни, разказват връзката им като типичен случай на “муха среща паяк ”, като е пределно ясно кого оприличават на подмолния паяк, примамващ почтената муха в своята паяжина.

 MTV Unplugged: Nirvana

С тези две епитети може да се опише сватбата, която Кобейн и Лав подвигат на 24 февруари 1992 година – единствено четири месеца откакто са станали гаджета. Когато Кортни схваща, че е бременна, двамата непринудено вземат решение да официализират връзката си с брак. Женят се на плаж в Хавай. Булката е с рокля във викториански жанр втора ръка, а младоженецът е облечен със зелена, карирана пижама.

След сватбата обаче Кобейн изпада в нещо като черна дупка. Въпреки че Nirvana са на върха на славата си и се избиват да ги канят на турнета и участия, той ненавижда да пътува и се затваря в себе си. Обявява, че си взима шестмесечна отмора и по тази причина въобще да не го закачат. Така прецаква всичките професионални задължения на групата. На него обаче не му дреме нито за проектите, нито за пропуснатите материални облаги. Иска само да си седи в жилището, да се друса, да рисува и да подрънква на китарата си.

За оня нетрадиционен меден месец Кортни има немного ясни мемоари: “Постоянно се друсахме. Ходехме до Алфабет Сити за хапчетa. А аз отново се закачих за хероина. ” И това от устата на жена, която по това време е доста бременна!

Двойката на няколко пъти пробва да се почисти, само че без триумф. В следващия опит да се откачат от дрогата, съпрузите влизат в обособени стратегии за детоксикация. Обаче единствено няколко дни по-късно се самоизписват и се връщат към нездравословните си привички. След като бебето се появява през август 1992 година, Кърт обмисля да напусне Nirvana, с цел да се концентрира напълно върху бащинските си отговорности. Но не го прави. Kaкто и не съумява да спре хероина. За малко дъщерята Франсес им е отнета от обществените служби, което докарва Кобейн до ръба на лудостта. А когато  връщат детето назад на родителите, вместо да се стресне от случката, Кобейн още веднъж прегръща най-хубавия си другар – хероина.

Всички знаем по какъв начин приключва живота си най-известният гръндж музикант, обаче малко хора знаят, че той е правил и други опити за самоубийство, най-фрапиращият от които датира от март 94-а, когато  съпрузите се намират в Рим. Кобейн научава, че жена му има намерение да си хване ухажор. И макар че в никакъв случай не се стига до невярност от нейна страна, той взема решение да я накаже за порочните й планове като гълтам 67 рохипнола и изпада в кома. Лекарите в незабавното правят знамение, с цел да го върнат назад към живота.

Обаче проблемите на Кобейн не се лимитират единствено до опиатите и жена му. Той по този начин и не съумява да се пребори с демоните, които ръфат душата му още от времето на турбулентното му, самотно юношество. Той пораства, мразейки учебното заведение, спорта, съучениците си и родния Абърдийн, който, съгласно личните му думи, е град, обитаем от “тесногръди селяндури ”.

 Los Angeles Premiere OF HBO Documentary Films'

Само две седмици след опита за самоубийство в Рим, Кортни провежда домашна намеса за наркозависимия си брачен партньор, на която участват най-близките му хора.  Интервенцията не стартира добре – Кърт побеснява и стартира да сипе обиди и обвинявания към всички, след което се затваря в спалнята си на горния етаж. Минават няколко часа и, откакто размисля, склонява да бъде приет в болница в клиника за наркозависими. През първите няколко дни, до момента в който се намира в Exodus Recovery Center, Кърт наподобява в положително разположение на духа и даже си играе с Франсис, когато с Кортни идват на рандеву. На 1 април обаче го хващат братята и Кърт духва от клиниката, без да се обади на никого. Не се прибира у дома и е разгласен за търсене. На трети април Кортни наема частен детектив, който открива мъжа й чак в Сиатъл и го докарва у дома.

Само два дни по-късно чиновник от електротехническата компания намира натрупа на Кърт Кобейн  в лятната градина на фамилията в Лейк, Вашингтон. Разпознава го по старите прокъсани кецове Converse. Заключението на правосъдните медици е, че фронтменът на  Nirvana се е прострелял в главата с пушка Ремингтън 20-и диаметър като преди този момент е предозирал с хероин. Един от най-забележителните музиканти на 20-и век си отива по лично предпочитание от този свят едвам на 27-годишна възраст.

С кончината на Кобейн идва и краят на Nirvana. Записаният в Ню Йорк през ноември 1993 година концертен албум Unplugged се смята за най-емблематичните рок албуми на предишния век.

В изявление за Loudwire през 2015 година вдовицата  Кортни Лав споделя:  “Смятат го за един от един от най-яките рок музиканти на всички времена – от оня вид, които не драпаха за популярност. Скъсаха си задниците да пишат за него, че е бил отстъпчив и презрян глезльо, който се е оставил да бъде измамен да поеме по неприятния път от една жена. Тези обвинявания не престават да ми тежат и да ми вадят душичката и до ден сегашен. Обаче аз към момента го обичам. И постоянно ще го обичам. ”

[1] Дейв Пърнър е вокалист на Soul Asylum.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР