Децата могат да пресичат безопасно натоварена улица чак след като

...
Децата могат да пресичат безопасно натоварена улица чак след като
Коментари Харесай

Учени установиха на каква възраст децата могат да пресичат улици сами

Децата могат да пресичат безвредно натоварена улица чак откакто навършат 14 години, тъй като когато са дребни усещанията и двигателните им умения са незадоволителни, заяви в. " Дейли мейл ". За да развият тези умения, са им нужни повече от 10 години.

Учените от университета на Айова са работили с деца на 6, 8, 10, 12 и 14 години, както и с контролна група възрастни. Всеки участник е бил изправен против серия от коли, движещи се с 40 км/ч., каквато е нормалната скорост в жилищни региони. Превозните средства са прекосявали на период от две до пет секунди.

Резултатите демонстрират, че при такива условия 6-годишните попадат в случай 8 % от времето, 8-годишните - 6 %, 10-годишните - 5 %, 12-годишните - 2 %. При 14-годишните и възрастните няма произшествия, показва Българска телеграфна агенция. Дори най-малките деца са пресичали улицата бързо като възрастните, което значи, че скоростта на вървене не е причина да бъдат блъснати от кола.

Децата се затрудняват от две променливи при решението дали да пресичат. Първата са усещанията - по какъв начин преценят дистанцията сред два автомобила, скоростта на идващата кола и дистанцията й от мястото за секване. Малките деца мъчно взимат вярно решение за тези неща. Втората променлива са двигателните умения - какъв брой бързо стъпват от тротоара на улицата, откакто е минала кола. Те не вършат това с точността на възрастните и им остава по-малко време за секване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР