Децата и учениците трябва да се възпитават в нравствени ценности,

...
Децата и учениците трябва да се възпитават в нравствени ценности,
Коментари Харесай

Красимир Вълчев представи проект за Стратегия за възпитателната работа в образователните институции

Децата и учениците би трябвало да се възпитават в нравствени полезности, в доброжелателност и приемливост, в почитание към институциите, в отговорност, дисциплинираност и в превъзмогване на експанзията, в позитивност в връзките и в гражданско обучение.

Това планува планът на Стратегията за възпитателната работа в просветителните институции /2019-2030 г./, създадена от Министерството на образованието и науката. Министър Красимир Вълчев и управлението на МОН показват тактиката пред представители на районните ръководства по образованието /РУО/ и синдикатите в образованието, пред учители, академични преподаватели и неправителствени организации.

Проектът на тактиката планува също децата и учениците да се възпитават в човечност, във взаимопомощ и съпричастност, в национализъм, в правно, екологично, естетическо, физическо и трудово образование, както и във образуването на позитивно отношение към образованието и ученето. Възпитателната работа в просветителните институции се реализира от учителите и класните ръководители, а като фактори за възпитанието на децата и учениците са посочени образователното наличие, активността в часа на класа, извънкласните и плановите действия, както и ефикасното взаимоотношение сред учебното заведение и фамилията.

На форума доцент Антоний Гълъбов сподели, че на напред във времето би трябвало да издигнем обществения статус на знаещия човек, като проблем е, че този човек не наподобява съумял. Сега у нас има основни разлики сред поколенията, а визията за възпитанието се трансформира с края на индустриалното общество. Първоначално възпитанието е доминирало пред образованието, като образец за това е "Рибният буквар " на Петър Берон, в който през поучителни истории се е показвал светът, сподели Гълъбов. По думите му в този момент възпитанието би трябвало да откри естественото си място и това да освен през фигурата на учителя.

Председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ Янка Такева благодари на екипа от МОН, създал плана на Стратегията за възпитателната работа в просветителните институции. Тя съобщи, че въпросът по какъв начин да се преодолее експанзията и насилието в просветителните институции е въпрос, който вълнува освен България, само че и целият свят. Чехия, Полша и Франция посредством просветителните си системи се стремят да подобрят фамилните си кодекси, защото "семейството в днешното съвремение е разпиляно ", съобщи Такева. Тя назова "Рибния буквар " на Петър Берон книга на книгите, сходно на Библията, тъй като в него са сложени обичайните постулати на българската просветителна система. Според Такева "в Румъния, Сърбия, Северна Македония и в Гърция в този момент няма подобен разпад на публичните връзки ".

Началници на РУО от страната обявиха, че работата на учителите в учебно заведение е сложна, защото доста от родителите на учениците са в чужбина на работа и "отглеждат " децата си по скайп.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР