Децата и младите хора трябва да ни водят, трябва да

...
Децата и младите хора трябва да ни водят, трябва да
Коментари Харесай

Представител на УНИЦЕФ в България: Трябва да преведем идеите на децата и младите хора в политика

Децата и младежите би трябвало да ни водят, би трябвало да преведем техните хрумвания и нововъведения в политиката. Това сподели в особено изявление за Българска телеграфна агенция на КОП28 в Дубай Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ за България. Тя взе участие в събитието, отдадено на децата и климатичните дейности, в българския павилион на КОП28, на което домакини бяха българското държавно управление и УНИЦЕФ.

„ От основно значение е, че във всички полемики на КОП28 децата и на младежта са сложени високо, по този начин ние в реалност включваме гласа на децата като част от договарянията на високо равнище. За мен е наслаждение да виждам по какъв начин децата и младежите все по-често и повече са включени като делегати на държавни делегации “, сподели Де Бройн.

„ Виждаме през днешния ден мощна решителност от държавните управления на Украйна, Германия и Албания да подпишат Декларацията за децата, младежите и дейностите по климата, това демонстрира готовността на тези страни да слагат децата и младежите високо в дневния ред на климатичните дейности, на климатичната политика. Вече 40 страни са подписали Декларацията и тези три страни се причисляват към тях. България бе измежду първите страни, включили се към Декларацията, дружно с други страни от Европейски Съюз, част от които бяха през днешния ден тук, в българския павилион – Белгия да вземем за пример, която дружно с Испания, дават добър образец за привеждане в деяние на задачите на Декларацията. УНИЦЕФ световно поддържа държавните управления в този преход и в привеждане в деяние на Декларацията, в създаване на потенциал и умения – зелени умения, обучение по околна среда и климат, поддръжка за държавните управления да слагат по-високо в договарянията младежите “, сподели Де Бройн.

На въпрос какво би спряло някоя страна да подкрепил Декларацията, Де Бройн отговори, че до момента всички страни, с които са обсъждали тематиката, показват предпочитание да я поддържат и да поемат мощни задължения. „ И виждаме това през днешния ден на КОП – през днешния ден е денят на младежта, децата и уменията. Децата са минимум виновни за климатичната рецесия, само че те носят най-тежкото задължение. Те го поемат още преди да са се родили. В утробите на майките си децата в някои страни към този момент страдат от нечистия въздух, от рисковото време. Чувствам, че на тази КОП има огромна решителност и от ден на ден схващане, че децата би трябвало да бъдат на предна линия “, сподели представителката на УНИЦЕФ за България.

„ Мисля, че през днешния ден бяха споделени доста положителни практики, сподели тя в отговор на въпрос кои съгласно нея са най-интересните и новаторски решения в интерес на децата и от младежите. „ Например Белгия сътвори целогодишна стратегия за деца и младежи, с цел да чуе гласовете и концепциите. Децата имат умни оферти, а ние би трябвало да ги „ преведем “ в политиката. Трябва да стартираме с това да се вслушаме в децата и младежите, само че има мощни послания за потребността на децата от образование по климатичните промени, те желаят по-добри екологични умения. Има мощно търсене и в България от децата и младежите. Затова би трябвало да стартираме да ги слушаме и да посредничим сред тях и държавните управления, тъй като решенията съществуват, а децата ни водят “, сподели Кристина де Бройн.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР