Децата и младежите ще могат да отсъстват от училище по

...
Децата и младежите ще могат да отсъстват от училище по
Коментари Харесай

Децата ще могат да отсъстват от училище по семейни причини до 5 дни наведнъж

Децата и младежите ще могат да отсъстват от учебно заведение по фамилни аргументи до 15 дни в една образователна година с записка от родител - стимулирано документално заявление до класния началник, оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Промяната е към този момент е реалност, откакто на днешното си съвещание държавното управление е приело препоръчаните от Министерството на образованието и науката (МОН) промени в Наредбата за приобщаващо обучение. Така се цели да се облекчат фамилиите и да бъде понижена административната тежест на шефа на учебното заведение.

В измененията в наредбата е отразена и концепцията, за която просветителният министър Галин Цоков предходната седмица разгласи, че се обмисля - 15-те дни да не могат да се употребяват вкупом, с цел да не се позволяват злоупотреби. След извършено необятно публично разискване е решено възпитаник да може да отсъства по фамилни аргументи до 5 дни едновременно.

До момента децата имаха право да отсъстват от учебно заведение по уважителни аргументи до 3 дни с записка до класния началник и до 7 дни с документално заявление до шефа. От Министерски съвет изясняват, че с измененията се дава опция на родителите независимо да взимат решения за отсъстване на децата от учебно заведение поради фамилни събития, персонални и фамилни задължения, наложителни пътувания, краткотрайно неразположение и други Съгласно промените в наредбата това към този момент ще става с известяван на учебното заведение посредством класния началник, а не след позволение от шефа.

Предвид въведената цифровизация за документите за отсъствия по медицински аргументи в Наредбата се прецизира и редът на подаване на такива. Това става по електронен път, без документът да се показва на книжен притежател от родителя в учебното заведение.

В наредбата са отразени още две оферти, постъпили по време на публичното разискване. Те са свързани с настъпили промени в законови и подзаконови нормативни актове, издадени от разнообразни министерства. Едното от тях касае заниманията по ползи в региона. на спорта, а второто планува отпадане на ограничаването за даване на някои обществени услуги в просветителната система. Такива ще могат да се оферират и в институции в системата на предучилищното и учебното обучение, в случай че обаче са съобразени с физическото, здравното и психическото положение на детето, както и с неговите самостоятелни потребности.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР