Децата е детските градини няма да носят защитни маски за

...
Децата е детските градини няма да носят защитни маски за
Коментари Харесай

Нови насоки: без маски в детските градини |

Децата е детските градини няма да носят защитни маски за лице, без значение от възрастта си. Дете може да носи защитна маска там единствено по рекомендация на доктор или при декларирано предпочитание на родител.

Това е записано в Насоките за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в детските градини, оповестени през днешния ден от МОН.

Насоките идват след предлагането децата на 6 и повече години да носят целодневно маски.

Какво плануват новите ограничения?

Дистанция сред личен състав и обособени групи.  Такова условие имаше и до момента. Не се позволява събиране на едно място на личен състав от детската градина, както и събиране на групи. 

Дезинфекция и проветряване.  Ще се проветрява минимум два пъти на ден за 30 минути в отсъствие на децата (преди идването им и следобед); също така всички помещения се проветряват постоянно за най-малко 10 минути на всеки астрономически час в работния ден.

Учителите и непедагогическите експерти са задължени да носят маски в общите закрити елементи на постройката и когато по изключение работят с повече от една група. В учебните рейсове маските са наложителни за възрастните, а за децата решаваща е преценката на родителите.

Ограничава се влизането на външни лица в двора на детската градина и наоколо до входа на постройката.

Препоръчва се допустимо най-вече действия да се организират навън, когато метеорологичната конюнктура разрешава това. По опция в двора би трябвало да се обособят зони за обособените групи.

Децата ще използват индивидуални кърпи за ръце и чаши за вода.

Не се позволява внасяне на артикули и предмети от родителите в детската градина/ясла, както и потребление на плюшени играчки.

Комуникацията с родителите ще се реализира най-вече с електронни средства. Индивидуални срещи и съвещания ще се организират по предварителна спогодба и при съблюдаване на главните противоепидемични ограничения – носене на защитна маска за лице и съблюдаване на физическа отдалеченост.

При пурпурен сюжет с над 500 заболели на 100 000 души в съответната област могат да работят единствено детските градини със 100% преболедувал или имунизиран личен състав. В този интервал ще се одобряват единствено деца, чиито родители дават отговор на същите условия или работят на първа линия. Това значи, че градините няма да работят, защото надали в страната ще се намерят повече от няколко градини със 100% имунизиран личен състав.

Заниманията с децата от затворените детски градини ще се реализират единствено от разстояние в електронна среда със заповед на министъра на образованието и науката, показва МОН.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР