Децата до 14-годишна възраст ще пътуват безплатно в градския транспорт,

...
Децата до 14-годишна възраст ще пътуват безплатно в градския транспорт,
Коментари Харесай

От 1 февруари 2024 г.: Всички деца до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт

Децата до 14-годишна възраст ще пътуват гратис в градския превоз , като мярката влиза в действие от 1 февруари следващата година , съобщи транспортният министър Георги Гвоздейков по време на брифинг в Министерския съвет, откакто кабинетът одобри промените в нормативната уредба, регламентиращи дотациите и обезщетенията в публичния превоз.

Децата до 7 години ще продължат да пътуват гратис по междуселищния авто превоз , а от 7 до 14 години ще употребяват 50% понижение по междуселищния авто превоз, изясни министърът. Той посочи, че до момента това е важало за децата от 7 до 10 години.

С признатите промени от държавния бюджет ще се обезпечава 50% от понижението от постоянната цена на картите за пенсионери и учащи за градския превоз и междуселищните автобусни линии. Досега пониженията бяха сред 20 и 30% според от категорията и типа на пътешестване.

„ Призоваваме общините да разработят актуализации на техните наредби и цени и да разгласяват измененията за публично разискване в оптимално къс период “, посочи министър Гвоздейков и изясни още, че хората, които са си купили годишни карти при сегашните условия, ще имат право да ги преиздадат по изискванията на по-изгодния за тях режим , който влиза в действие от 1 февруари 2024 година

Друго значимо изменение е, че България към този момент ще субсидира 3 вместо 2 дневни транспортни връзки сред селищата в слабонаселените планински и гранични региони.

„ Почти 330 млн. са отпуснатите от държавния бюджет средства за публичния превоз през 2024 година “, съобщи министърът, уточнявайки, че от тях 141,4 млн. лв. са за карти с понижения в публичния превоз, а 188 млн. лв. са за субсидиране на градския и междуселищния авто превоз.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР