Децата асоциират своите устройства с удоволствие, което прави изключването много

...
Децата асоциират своите устройства с удоволствие, което прави изключването много
Коментари Харесай

След пандемията: „епично оттегляне” на децата от екраните


Децата асоциират своите устройства на драго сърце, което прави „ изключването ” доста мъчно
(снимка: CC0 Public Domain)

В резултат на пандемията децата прекарват от ден на ден часове вторачени в екрани. Независимо дали употребяват таблети за учебни занимания, дали се свързват с другари по телефона, играят видеоигри на подпора или гледат телевизия, щом нещата се възстановяват, следва голям проблем. Експертите чакат сложен път за децата, пристрастени към екраните.

Кийт Хъмфрис, специалист по пристрастяване, професор по логика на психиката в Станфордския университет и някогашен старши консултант на Обама, предизвестява родителите: „ Ще настъпи интервал на „ епично отдръпване ”, защото младежите ще се пробват да „ задържат вниманието при обикновено другарство, без да получават премия на всеки няколко секунди ”, споделя той, представен от.

Д-р Джени Радески, педиатър в Университета в Мичиган, която се концентрира върху потреблението на мобилни технологии от деца, споделя, че в случай че е знаела какъв брой дълго ще продължи локдауна, нейните препоръки към родителите щяха да са разнообразни. „ Вероятно бих насърчила фамилиите да изключат Wi-Fi, с изключение на по време на образователните часове, тъй че децата да не се усещат изкушени всеки миг – през нощта и през деня ”. Според нея, колкото по-дълго продължи това държание, толкоз по-трудно ще се „ счупи ” навикът по-късно.

По данни на компанията Qustodio, която наблюдава потреблението на устройства от деца на възраст от 4 до 15 години, времето пред екрана се е удвоило през предишния май (на годишна база). През март и април децата в Съединени американски щати са прекарвали приблизително 97 минути дневно, гледайки видеоклипове в YouTube, спрямо 57 минути през февруари и 100% повече на годишна база. Подобни трендове се следят също за YouTube в Англия и Испания.
още по тематиката
Децата на 10 и повече години прекарват часове всеки ден, играейки Fortnite, ползвайки приложения като TikTok и Snapchat. Друга онлайн игра, която е доста известна измежду децата, е Robolox. В нея потребителите могат да програмират свои лични игри и да играят такива, създадени от други. Приложението привличаше по 31,1 милиона консуматори дневно през първите девет месеца на предходната година, което е 82% повече спрямо миналата година.

Родителите бяха изненадващо отворени към това децата им да остават дълго време пред екраните. Много от тях насърчиха държанието на децата си, като им купуваха нови устройства. Корпоративният създател Параскеви Бриасули, която има четири деца, споделя пред, че времето пред екрана е заменило спорта в следобедните дни. През уикендите децата ѝ са прекарвали със 70 % повече време с устройствата си. Нейният 8-годишен наследник Джеси вземал остарелия таблет iPad Pro от татко си. Но след началото на пандемията, Джеси и 6-годишната му сестра получават iPad mini.

Параскеви и брачният партньор ѝ купили на децата и Nintendo Switch, „ тъй като всички са получили Switch ”. Първоначално бащата бил угрижен за всички тези технологии, само че станал по-оптимистичен, виждайки по какъв начин децата му се трансформират в цифрови специалисти. „ Това са инструментите на техния живот. Всичко, което ще вършат, в това число социализацията, ще го вършат с едно от тези електронни устройства ”, споделя той.

Съдба ли е трайното пристрастяване на децата към устройствата? Не тъкмо, споделя проф. Хъмфрис от Станфорд, съгласно който дисциплинираното време надалеч от устройствата може да помогне на децата да се „ откачат ” от екраните. Няма да е елементарно, тъй като устройствата се употребяват за учебно заведение, за поддържане на обществен живот и други Професорът счита, че децата към този момент асоциират своите устройства на драго сърце, което прави съвсем невероятно да се изключат от техните телефони, таблети, игрови конзоли и тв приемници.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР