Деца войници в ДР Конго пият кръвта на своите жертви

...
Деца войници в ДР Конго пият кръвта на своите жертви
Коментари Харесай

ООН: Деца войници пият кръвта на враговете си в Конго

Деца бойци в ДР Конго пият кръвта на своите жертви поради поверие, че това ги прави непобедими.

Това излиза наяве от отчет на Комисията за правата на индивида на Организация на обединените нации.

Баща се взира в това, което са оставили от 5-годишната му щерка

Когато хора в клетка служеха за забавление на "белите "

Става въпрос за бойци на групировката "Камуина Нсапу ". Тя работи в централния регион Касай и постоянно употребява деца сред 7 и 13 години.

Във формированието изпълнявали обред, при който членовете пият кръвта на обезглавени жертви, с цел да станат бойците непобедими. Самите поданици на региона били уверени и се страхували от магическите качества на децата.

Това може частично да изясни по какъв начин едно зле въоръжено формирование, формирано значително от деца, е в положение да устои на настъплението на подготвена национална войска повече от година, написа в отчета.

Той се основава на свидетелства на хора, избягали в Ангола от насилието в ДР Конго.

По данни на Организация на обединените нации "Камуина Нсапу " е екзекутирала минимум 79 индивида, основно представители на управляващите.

"Une grande majorité des éléments de Kamuina Nsapu sont des enfants (filles et garçons) dont certains n’ont que... https://t.co/b81jAUZoa6
— RDCNEWS POLELE (@RdcnewsPolele) August 4, 2017
През март или април е било основано друго въоръжено формирование - "Бана Мура ". Неговите набези са против етническите групи луба и лулуа, към които принадлежат бойците на "Камуина Нсапу ".

Новата формация е обвинена за кланета и изнасилвания на етническа основа. Смята се, че тя е въоръжавана и подкрепяна от локални водачи и чиновници на армията и полицията.

Има обаче и изказвания, че други представители на органите на реда и локални публични лица са подкрепяли и взели участие в офанзивите на "Камуина Нсапу ".

Групировката е кръстена на един от обичайните племенни вождове в региона на Касай, чието същинско име е Жан-Пиер Мпанди, само че е прочут като Камиуна Нсапу.

Той активизира въоръжените отряди, включващи деца, откакто управляващите в ДР Конго отхвърлят да му дадат формален господарски статут. Убит е преди една година, след като насилието в района ескалира.

Убитите са съвсем 3000 души, а 1,3 милиона губят домовете си, от които 30 000 емигрират в Ангола.

Според Организация на обединените нации, 1 на 10 деца бойци по света се намира в Конго. Това са към 30 000 въоръжени подрастващи. Общият им брой в Африка е 120 000.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР