Деца свободно си купуват алкохол от вендинг машини в страната,

...
Деца свободно си купуват алкохол от вендинг машини в страната,
Коментари Харесай

Деца си купуват кенчета бира от вендинг машини край училища

Деца свободно си купуват алкохол от вендинг машини в страната, сигнализират родители пред NOVA. Те са ситуирани на метри от учебно заведение и покрай детски площадки.
" Реално ние не виждаме опция човешки фактор да следи за продажбата на алкохолни питиета и дали лицата, които вероятно ги закупуват, са под 18 години ", сподели Пейо Майорски от Асоциацията на потребителите. Така изцяло допустимо е дете под 10 година да си купи кенче бира.
Автоматите са цялостни и с патрончета със спиртни питиета, а контролът за продажбата им на малолетни се оказва неосъществим.
Йоана Фильова остава неприятно сюрпризирана, откакто с изключение на десерти и безалкохолните питиета, вендинг машината на детската площадка била заредена и с бира.
" Бирата струваше 1.70 лева Имаше водка, енергийни питиета. Такива машини има до детски площадки, учебни заведения ", показа дамата. Необезпокоявани децата купуват алкохол от вендиг машините.
Фильова търси подпомагане от институциите, само че без резултат. " Свързах се с Министерството на здравеопазването, които ме трансферираха към РЗИ, РЗИ - към БАБХ, БАБХ - към общината и така нататък Никой не ми даде съответен отговор за какво това се случва ", описа дамата.
Вендинг машините се управляват от разнообразни институции, само че ясни правила за предлагането на алкохолни питиета в тях няма.
За опит Йоана Фильова купува на синовете си алкохол от вендинг машина в София. Само за минута и против 1.80 лева и трите й момчета получават кенче бира.
От Българската вендинг асоциация дефинираха продажбата на алкохол през апаратите по-скоро като изключение, в сравнение с като процедура. И са безапелационни, че нито един от огромните търговци в бранша не си разрешава да предлага алкохолни питиета в машините.
" Като цяло не е честа процедура да участва алкохол в сходни машини, които са за храни и питиета, само че има някои изключения ", сподели Тодор Каназирев от Българската вендинг асоциация.
Оказа се, че казусът не е индивидуален. Апарати, в които се продава алкохол, има съвсем в цялата страна.
По закон е неразрешена използването от деца на алкохолни питиета, тютюневи произведения и наргилета. Продажбата им на малолетни се глоби с санкции от 300 до 500 лева, имуществената глоба е от 2000 до 4000 лева
В същото време българските деца са на челно място по приложимост на алкохол. Над 30% от младежите признават, че пият най-малко един път седмично.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР