Деца са с изгаряния по лицата и очите заради облъчване

...
Деца са с изгаряния по лицата и очите заради облъчване
Коментари Харесай

Деца са с изгаряния сред излагане на UV лампа в клас

Деца са с изгаряния по лицата и очите поради облъчване с UV кварцова лампа. Инцидентът е станал в 192-ро учебно заведение " Христо Ботев " в село Бистрица.

Лампата била дарена от родител, само че включена неизвестно от кого по време на образователните часове, настояват родители на потърпевши третокласници.

От учебното управление изследват случая, с цел да схванат по какъв начин е било пуснато устройството.

„ Детето се прибра от учебно заведение, като нямаше нищо ненормално в държанието му. Към среднощ пристигна при мен със мощни болки в очите и стартира да плаче. Аз недоумявах какво се е случило. Опитах се да му отворя очите, само че не съумях. Съпругата ми погледна в групата на класа в интернет и се оказа, че има причина за положението му ", споделя Гергин Станиславов, родител на потърпевшото дете, пред NOVA.

„ Вчерашният ден, знаете, беше първият работен за новата образователна година, първият образователен за децата от много време насам. И под въздействие на тази еуфория не сме обърнали задоволително внимание, за което пък се оправдавам ", съобщи Снежана Нешева, шеф на 192-ро СУ „ Христо Ботев " в село Бистрица.

„ Тази лампа е била закупена от доброжелателни родители. Те обаче не са спазили процедурата за даренията. Те би трябвало да бъдат разказани и с проследен генезис. Учителят разпечатва кашончето, с цел да разчисти пространство на бюрото. Децата вземат решение да я включат. Виждайки метода по който тя свети, класният началник подрежда тя да бъде изключена ", прибавя още тя.

„ Съжаляваме за случилото се. Направихме всичко с най-хубави планове поради обстановката с пандемията ", споделят родителите, дарили лампата.

Експертите споделят, че има и заплаха от отделянето на озон от този тип лампи. Лъчите също можели да бъдат нездравословни, в случай че продуктите не са качествени.

„ Този тип техника има спецификация за дистанцията. В една такава класна стая е доста евентуално той да не може да бъде потребен ", споделят експерти.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР