Деца с един или двама починали родители от началото на

...
Деца с един или двама починали родители от началото на
Коментари Харесай

Одобриха нов вид месечна помощ за деца без родител и без право на наследствена пенсия

Деца с един или двама умряли родители от началото на идната година да получават месечна помощ , взеха решение на първо четене депутатите с признати единомислещо на първо четене промени в Закона за фамилни помощи за деца. Условието е те да нямат право на наследствена пенсия заради неналичието на съответния дължим застрахователен стаж на умрелия родител.
Помощта цели да подсигурява достъп до финансова помощ при равни условия за всички деца без право на наследствена пенсия, написа в претекстовете на вносителя - Министерският съвет.

Новата месечна помощ ще може да се получава и с другите типове месечна помощи за деца по закона , обясни зам.-председателят на обществената комисия Светлана Ангелова. Тя посочи, че с е планува за лицата, на които е отпусната новата помощ, да бъде прекъсната персоналната пенсия , като ще има интервал на акомодация. Ще са нужни към 4 млн.лв, към този момент са разчетени в бюджета на Национален осигурителен институт, разясни Ангелова. По думите й, тези промени са и първата стъпка за извеждане на всички нехарактерни за публичното обезпечаване заплащания към системата на общественото подкрепяне.

Трансферът от министерството на финансите към ДОО ще бъде сведен и ще има ясна оценка кой какъв брой заплаща за системата, акцентира и ръководителят на обществената комисия Хасан Адемов.



Като тип фамилна помощ новата месечна помощ ще дава отговор на изискванията и правилата, на които се основава фамилното подкрепяне
както във връзка с изискванията за достъп, по този начин и във връзка с определянето на размера й. Парите ще се дават на другия родител или на настойника/попечителя, който отглежда детето. Те, както и детето, следва да живеят непрекъснато в страната. Детето, с изключение на да няма право на наследствена пенсия, не би трябвало и да е настанено за развъждане отвън фамилията по реда на Закона за протекция на детето.-->

Изисква се също то р едовно да посещава подготвителните групи в детските градини или в учебните заведения за наложително предучилищно обучение . До довеждане докрай на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст, постоянно да посещава учебно заведение , да има направени всички наложителни имунизации и профилактични прегледи съгласно възрастта и здравословното му положение, са други от условията.

По данни от Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на популацията към 23 февруари 2018 година общият брой на децата до 20-годишна възраст с един жив родител е 29 992, 664 са децата с двама умряли родители. По данни на Национален осигурителен институт към 31 декември 2017 година 22 099 деца до 20-годишна възраст получават наследствени пенсии.

Децата, чиито умряли родители не са придобили нужния застрахователен стаж, нямат право на наследствена пенсия. За тях Кодексът за обществено обезпечаване и подзаконовата уредба плануват опция за разпределяне на лична пенсия, само че има съществено ограничаващо изискване - годишният приход на член от фамилията да е по-малък от сбора на обезпечения най-малък приход, открит за страната през последните 12 месеца преди настояването на пенсия, изяснява предлагането си още вносителят. Например, размерът на обезпечения най-малък приход до края на 2017 година е 65 лева, а от 2018 година е 75 лева Това е съществено ограничаване, заради което, отново съгласно Национален осигурителен институт, към 31 декември 2017 година единствено 2693 деца до 20-годишна възраст получават лични пенсии.

При разискването на текстовете Георги Гьоков изрази позитивното отношение на левицата, само че настоя за разписване на автоматизиран механизъм за размера на помощта - 50 на 100 от линията на бедността, да вземем за пример. Социалистите желаят и да отпадне подоходният аршин.

Севим Али съобщи също поддръжка на Движение за права и свободи за законопроекта, изключително за условието детето да посещава наложително детска градина или учебно заведение като изискване за приемане на помощта. Парламентарната група на придвижването си резервира правото да предложи промени сред двете четения.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР