Деца, родители и прародители под един покрив - това все

...
Деца, родители и прародители под един покрив - това все
Коментари Харесай

Кариера след 55: Мисията е възможна, важен е подходът

Деца, родители и прадеди под един покрив - това все по-рядко е действителността в фамилния дом и все по-често - на работното място. Докато 20-годишните навлизат в работата, техните 30-годишни сътрудници са към този момент построени експерти, 40-годишните се развиват като ръководители... а какво се случва с тези над 55?

Преди години на тази възраст хората бяха към края на трудовия си път и за тях времето в по-голяма степен отброяваше месеците до заслужената отмора. Днес измененията в пенсионната система, по-качественото опазване на здравето и (за съжаление) нуждата от опазване на приходите от труд допустимо най-дълго удължават още кариерата.
 10 интелигентни съвета за тези, които желаят да създадат кариера
10 интелигентни съвета за тези, които желаят да създадат кариера

Кое е по-интересно: осем часа дневно да попълвате таблици в Excel или да измисляте нови и вълнуващи хрумвания?

Думата е тъкмо тази - " кариера ". Най-опитните на работното място могат да не престават развиването си и в това време да бъдат потребни ментори на по-младите си сътрудници. От това биха спечелили и екипът, и компанията - само че за тази цел са нужни напъните на всички забъркани страни. Ключово е превъзмогването на предразсъдъците, акцентира пред Money.bg шефът " Продажби и бизнес развиване " в Manpower Мария Стоева.

Поколение, което е видяло доста

Поколението на т.нар бейби бумъри включва родените сред средата на 40-те и средата на 60-те. Най-младите му представители през днешния ден са на 55 години.



" Твоето БЪДЕЩЕ " е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развиване, която свързва гениите с бизнеса.

В българския подтекст тези хора са почнали професионалното си развиване в напълно друга социална и икономическа среда. Говорим за поколението, което е претърпяло рецесиите на късния социализъм и на Прехода и е сложило основите на огромна част от актуалните български бизнеси. Това са хора, които са почнали работа по времето на плановата стопанска система, а през днешния ден употребяват платформи с изкуствен интелект. Със сигурност досега не се е трудила генерация с толкоз разнороден житейски и трудов път.

" Те нормално имат години скъп трудов опит, умения и познания, потребни за организациите. Освен това доста от тези хора са по-здрави и по-продуктивни от всеки път, с помощта на напредъка в опазването на здравето ", отбелязва Стоева.

И, въпреки всичко, в България и на доста места по света хората над 55-годишна възраст се считат за " необработен запас " на стопанската система.

Дискриминация в доста форми

По думите на специалиста подценяват по-възрастните и повода за това се корени във усещането, че по-възрастните чиновници са по-непродуктивни, по-слабо адаптивни и възприемчиви към новото.
 Кои са най-възрастните милиардери в света?
Кои са най-възрастните милиардери в света?

Те са на повече от 95 години и ръководят активи за на 28 милиарда $

Стоева приказва за откровена дискриминация: " Дори това да не значи, че даден претендент за работа няма да бъде прегледан от евентуален шеф единствено поради възрастта си, дискриминирането постоянно е по-невидима - на хора, пред които не стоят дълги години опция за работа, по-рядко се дават благоприятни условия за вътрешни и външни образования, за до- или преквалификация, по-рядко се издигат йерархично ".

А това е проблем, тъй като 55-годишният в наши дни има минимум 10 години деен трудов живот пред себе си и неналичието на нови благоприятни условия за образование и развиване " е директен път към посредствени резултати ".

Разбиване на митовете

Основните правила на доста специалности и промишлености не са се трансформирали толкоз доста и съществуването на опит и умения като работата в екип в действителност са неизменима добавка към новите технологии, акцентира Мария Стоева.

" Много работещи с дълъг опит са развили умения и познания, които могат да се трансферират към нови технологии и да се ползват в нов подтекст. Уменията за решение на проблеми, сериозното мислене и ефикасната и уважителна връзка са от значително значение, без значение от съответната технология, която се употребява. Способността за адаптиране към смяната и асимилиране на нови умения не е лимитирана до никоя възрастова група и хората с по-богат опит са способни да възприемат нови технологии и да се приспособяват към нови способи на работа ", безапелационна е специалистът от Manpower.
 Какви коли купуват възрастните германци и за какво?
Какви коли купуват възрастните германци и за какво?

Най-търсени са моделите Mercedes В-класа и Skoda Yeti

По думите ѝ по-възрастните чиновници " са чудесни " балансьори " на по-младите, по-нетърпеливи и по-своенравни членове на екипа ": " Бейби бумърите и генерация Х (родените сред средата на 60-те и средата на 80-те - б.р.) имат по-традиционен метод към работата - не се отегчават по този начин елементарно, както представителите на идващите поколения, търсят непоклатимост, прогнозируемост и умеят да съблюдават, а дружно с това и чакат, ясни правила ".

Нещо се трансформира

Всичко това е значимо да се случи освен поради по-възрастните фрагменти, само че и поради фирмите, в които работят. Стоева отбелязва, че при застаряващо население и намаляваща раждаемост наличните младежи просто не съумяват да заменят пенсиониращите се или напускащи гении. Затова и би трябвало да се работи интензивно със чиновниците над 55-годишна възраст.

" Хубавата вест е, че все по-често практиката ни среща с работодатели, които търсят такива благоприятни условия - към този момент имахме академия за преквалификация на хора, като целевата група бяха, не както е възприето всекидневно, на сред 20 и 25 години, а в противен случай - над 45, или с други думи - хора с опит, съществено отношение, умения и, не на последно място, с осъзнати упоритости за промяна на специалност ", споделя специалистът.
 Допълнителни $3,5 трилиона към Брутният вътрешен продукт на развитите стопански системи, в случай че възрастните останат на работа
Допълнителни $3,5 трилиона към Брутният вътрешен продукт на развитите стопански системи, в случай че възрастните останат на работа

Най-много от такава крачка ще завоюват Щатите

Ключова обаче е смяната в културата - тя би трябвало да стане по-подкрепяща. Процесът е двустранен - от едната страна е " прехвърлянето на познания от хората с богат трудов и житейски опит към тези с по-скромен ", а от другата е " даването на благоприятни условия за развиване и образование и на по-възрастните хора, ангажирани в съответната компания ". И за двете е нужно почитание към другата позиция.

Има и доста съответни стъпки, които се чакат от работодателите - даване на в допълнение здравно и пенсионно обезпечаване и благоприятни условия за еластичност на работното време и място.

" Като работещ в компания, в която най-младият член на екипа е на 21 години, а най-възрастният - на 72, мога самоуверено да споделя своя опит, а точно - приобщаващото и новаторско работно място е също прелестно и се увещава с триумфи, като в същото време оказва помощ на членовете на екипа ни да се учат един от различен и да построяват мощни работни взаимоотношения ", отбелязва Мария Стоева.

" " се осъществя в партньорство с,,,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР